Hvordan det gik Mariehønen Evigglad og Søren Snegl …

EN HISTORIE FOR BØRN OG BARNLIGE SJÆLE
Dette er den første og kortere variation, som er lidt lang 🙂 på omkr. 1500 ord.
Den længere variation er udvidet med bl.a. besøget hos dronningen.
Historiens fortælling om bierne er bygget op omkring fakta – skåret ud i børnebilleder.
Vil bare gerne vide, hvis nogen skulle finde på at læse historien, om den egner sig til oplæsning for børn (incl. at forældrene fortæller, hvad enkelte af ordene betyder).

Evigglad og Søren Snegl
Evigglad og Søren Snegl går en tur en aften, fordi det er så godt vejr. Deres børn er lagt i seng i hver deres eget lille sneglehus med prikker på. Barnepigen snegler rundt om dem og hører efter, om de snorker den rigtige vej.

“Hvad siger du? Kan man ikke snorke den forkerte vej?”

Nå nej, men derfor tager barnepigen sig også en lille snorketur. For hun ved jo, at de ikke kan snorke den forkerte vej, så hun behøver slet ikke at høre efter.”

Alle har været flittige hele dagen. Sammen med mor Evigglad har pigerne fløjet op til Vorherre og har bedt om godt vejr. Drengene har været med far Søren ude for at finde blade til aftensmaden. De kom hjem med masser af gamle iturevne blad til sneglene, men også nye blade med masser af bladlus-guf på. Bladlus er en delikatesse for mariehøns.

Nu er Evigglad og Søren altså ude at gå tur. Somme tider må Evigglad tage et par dansetrin og et par flyveture rundt om Søren for at få tiden til at gå, imens han snegler sig af sted. Det er rart at have ham ved sin side, synes hun. Hvis det f.eks. skulle blive regnvejr, putter hun sig bare ind til ham, og så kryber de begge to ind i det hus, han altid har med på ryggen.

Søren synes også, det er dejligt at have Evigglad med. Hvis de lige pludselig må skynde sig hjem eller har lyst til noget andet mere hurtigt, skynder Evigglad sig at kaldte på sine venner. Så kommer 8 mariehøns flyvende: Jobbe, Frække, Soppe, Vippe, Flop, Flyver, Marolle og  Prosit. De stiller sig to og to sammen. Evigglad styrer forrest, og så spreder de vingerne. Søren henter et blad og lægger over dem og snegler sig derefter op. Så går det hen over marker og stræder for fuldt vingesus. Og I kan tro, markmusene og valmuerne glor ligesom fuglene og alle de andre, når Søren kommer flyvende med ni mariehøns under sig. Det er sjældent, man ser en snegl med hus på ryggen komme flyvende.

Evigglad og Søren elsker at være sammen. Mest snakker de om og tænker på ungerne. De er meget stolte af dem. Den ene af pigerne, Evigsø, er født som snegl. Det var Søren, der fødte hende. Han syntes, Evigglad skulle have en lille pause for det føderi. Nogle han-snegle kan nemlig godt føde, fordi de er hermafroditter. Men altså, nu er Evigsø begyndt at få vinger og prikker. Det er meget spændende. Det vil være den første flyvende snegl i verden. Ikke som Søren, der må have hjælp af ni mariehøns, selvom det selvfølgelig også er flot. Videnskaben har fået øje på Evigsø og har tænkt sig at kalde hendes art for Mariesnegl. Hannerne af samme art vil de kalde for Sneglemarier.

Imens Evigglad og Søren går og sludre om livet derhjemme og om, hvad de skal foretage sig og have til middag i morgen osv., er de pludselig kommet til et sted, de aldrig har været før. Evigglad har nok set det fra oven, men hun har ikke lagt mærke til det. Det, de er nået til, er en træstub. Det tror de i hvert fald. Søren er godt på vej op på stubben sammen med Evigglad. Efter en times tid når helt op på toppen. Her sidder de og kikker ned i et stort krater. Søren vender sine to følehorn med øjne på spidserne opad og får øje på en stor rundformet tingest, der sidder under en gren lidt oppe i et træ ved siden af.

 “Måske er det et slot”, siger han.

“Hvilket”, spørger Evigglad. Hun skal lige løfte vingerne lidt, så hun kan få sine sorte øjne på hovedet frem, ligesom du skal flytte pandehåret fra øjnene, hvis det er blevet for langt.

Men Evigglad siger:

“Jeg har været længere ude i verden på mine vinger end de fleste og har derfor set meget. Det der på træet er en almindelig trægevækst, der bare er gået ud.”

Søren, der altid giver sig god tid til at lægge mærke til alt også de små ting, har skimtet et skilt, og han siger:  “Der står et skilt udenfor porten indtil slottet, som du siger er en trægevækst. På det står der ‘Dronningens slot’.”

“Vi siger, det er et slot”, afslutter Evigglad, idet hun godt ved, at Søren måske har ret.  Og somme tider giver Søren og Evigglad også hinanden lov til, at den anden får ret. Det er så praktisk, hvis man ikke gider skændes ret meget.

“Skal vi flyve op på grenen og kigge efter?” spørger hun.

“Ja”, siger Søren, “lad os det.” 

Evigglad ringer til sine venner fra sin mariehønemobil. Oppe hos hndes venner synger deres mobil: “Marie, Marie, Marolle, flyv op til Vorherre og bed om godt vejr.”

“Hallo”, det er Frække, der tager mobilen, han er så fræk, “taxakørsel her, alle biler er desværre optaget.”

“Hold din mund”, Evigglad griner, “kan I  hente Søren om 10 minutter. Han ved selv, hvor han skal hen, så jeg behøver ikke at styre.”

Derefter flyver hun i forvejen for at undersøge lokaliteterne oppe i det netop opdagede slot.

Hun går ikke ind der, hvor der står “Dronningen”, det er alt for fint. Hun tar bagindgangen, hvor der står “Personale”. 

Hun banker på, men ingen lukker op, så hun går selv ind.

Slottet består af sekskantede rum, ser hun. På dørene indtil dem står der navne efter hvad rummet bagved døren bruges til.

På den ene dør står der

“Arbejdere, mænd ingen adgang.”

Det vil Søren ikke synes om, tænker Evigglad. Hun banker på døren, men da ingen åbner, lukker hun den forsigtig op. Hun er så nysgerrig.

Indenfor er der også seks døre, en på hver af de seks vægge. På den 1. dør står der “Dronningeopvartere”, på den 2. “Barnepiger”, på den 3. “Rengøringshjælp”, på den 4. ” Byggekonstruktører”, på den 5. “Soldater og lagerarbejdere” og på den 6. “Indsamlere.”

Hun banker på den 6. dør, hvor der står “Indsamlere”. Det lyder spændende, hvad mon de samler ind?

En bi lukker op for hende. Hun kan godt kende en bi. Den har hun set på sine flyveture. Bien løfter sig lidt fra gulvet og vifter med vingerne og siger:

“Hej, hvad vil du? Her er adgang forbudt for uvedkommende. Uvedkommende betyder, at ingen andre end dem, der bor her, må komme ind, at du ved det.”

“Jamen så er jeg ikke rigtig uvedkommende, for min mand og jeg, der er turrister her i området, er på høflighedsvisit. I bor så spændende.”

“Nå, det er rigtig pænt af jer. Det er fordi, at her på slottet passer vi meget på vores dronning og vores depot af honning, som jeg og mine kammesjukker samler ind ude hos blomsterne hver dag.”

“Øj, så samler i Nektar. Det gjorde jeg også i mine unge dage. Nu spiser jeg kun bladlus.”

“Ja”, bien står stadig lidt over jorden og vifter med vingerne.

“Hvorfor stiller du dig ikke ned”, spørger Evigglad.

“Jeg skal være parat til at slå alarm, hvis du er ude efter vores honning,” siger bien.

“Jeg vil aldrig røre jeres depot med honning, jeg spiser ikke honning, men jeg vil meget gerne hilse på Hendes Majestæt Dronningen, hvis man må det?”

“Det kan nok lade sig gøre, hvis hun får tid. Hun lægger æg hele tiden, fordi hun har parret sig med nogle droner. Det var Vigtig, Vippe og Solstrejf. Jeg sagde, de skulle lade være, for alle droner dør, når de har parret sig. Men nej, de satte en ære i at blive stamfædre til en masse bier, selvom de ville dø af det. Droner er så højt på strå, fordi de er de eneste mænd i lejren. De har ikke engang nogen giftbrod til at forsvare sig med.”

“Du snakker godt nok meget. Tror du dronningen får tid til at være ledig?”

“Du henvender dig der, hvor der står dronningeopvartere. Men pas på at soldaterne ikke ser dig. Du må endelig heller ikke banke på soldaternes dør. De står altid parat med et spyd med gift i og vil overfalde hvem som helst udefra.”

“Uha. Jeg passer på. Rigtig mange tak fordi du siger det. Men hvorfor flyver du oppe i luften, selvom jeg ikke er ude efter jeres honning? Du skal da ikke bestøve blomster herinde.”

“Nej men jeg er med til at ventilere luften, så der kan komme frisk luft. Husk på hvor mange vi er. Somme tider, når vi alle er samlet, er vi omkring 80.000 bier. Lige i dag er vi kun nogle få tusinde. De fleste er på arbejde. Det er bare mig og et par stykker mere, der har frokostpause.”

Evigglad siger mange tak og farvel og går hen imod døren, hvor der står “dronningeopvartere”.

I det samme lyder Sørens stemme ovenfra. Han står stille i luften, fordi de andre mariehøns bærer ham oppe:

“Evigglad, du skal komme op. Barnepigen har ringet. Hun vil gerne have, vi kommer hjem nu. Hun skal op og i skole i morgen.”

“Nå for Søren Snegl. Så må vi gå på opdagelse i slottet en anden dag.”

Og så steg Evigglad op til de andre og lagde sig i spidsen. De fløj tilbage over tuer, græsstrå, markmus, valmuer og gul sennep. De nåede lige hjem i rette tid, for barnepigen havde netop læst denne historie færdig for børnene. De svære ord havde hun forklaret undervejs.

11 comments

 1. mimikirstine · november 11

  Hej Anne
  Nåhrr det er bare en sød historie, jeg elsker dine beskrivelser og hvordan deres familie fungere. Jeg kan se det hele for mig og det er virkelig en fin børnehistorie !!! Der er et enkelt sted hvor der er smuttet et bogstav, det ser du hvis du læser den igennem. Tak et indblik i Søren og Maries verden.
  Vh Mimi K

  Liked by 1 person

  • annelilleager · november 16

   Kære Mimi K
   Tusinde tak for den gode kommentar!
   Jeg er rigtig glad for, at du synes om historien!
   Ja – der skal nok være et par sproglige smuttere iblandt.
   Som du nok ved, er det svært at spotte sine egne fejl. I hvert fald læser jeg egne tekster, som jeg tror jeg har skrevet dem 🙂 :
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 2. ellaesb · november 12

  Hej Anne,
  Ja, det er en sød historie om to gammelkendte figurer, mindre børn har lettere ved at følge med, når de kender personerne. Det er let at følge med, og det er sjovt, når du ta’r dig nogle friheder, som f.eks. det at Evigglads artsfæller afhjælper Sørens sneglefart.
  Afsnittet “Evigglad og Søren elsker at være sammen ..” er jeg bange for, er svært for små børn at forstå. Der er alt for meget, der skal forklares, og så taber både den voksne og barnet tråden (tror jeg).
  Det er meget længe siden, jeg har læst højt for børn. Mine børnebørn har sjovt nok ikke haft det behov, når jeg var på besøg?? Der imod husker jeg min far læste højt for vores børn, så vi kunne de der billedbøger udenad.
  Som en (mindre) sjov episode har min datter af og til mindet mig om, at jeg læste “Den lille pige med svovlstikkerne” for hende, så hun flød hen i tårer. Deraf kan man lære, at det ikke er ligegyldigt, hvilken lekture man anvender ved højtlæsning.
  Så vidt jeg ved, skriver du en del børnebøger. Begyndte du at digte for dine børn – jeg tænker på Rowling og Tolkien, hvis fantasi har bragt til verdensberømmelse. Anne – kom nu …!
  Hilsen Ella

  Liked by 1 person

  • annelilleager · november 16

   Hej Ella
   Tusinde tak for dit gode og konstruktive svar!
   Det er skønt med sådan en feed back. Jeg har lige genindlæst afsnittet, du omtaler, og kan da godt med lidt andre briller på se, at det er en krøllet omgang for mindre børn. Jeg vil gerne have essensen med, men jeg tror, jeg forenkler det og samtidig skriver lidt forklaring.

   Min datter elskede, at der blev læst højt for hende og var et meget taknemmeligt ‘offer’ i den henseende. Det blev endda kommenteret en enkelt gang i skolen fra højtlæsningen der. Så der var jeg heldig. Læste somme tider forkert, så hun kunne rette mig 🙂 .
   Min far læste højt for mig. Han spillede også violin og sang. Og i relation til det du siger om “Den lille pige med svovlstikkerne”, så sang min far somme tider en sang om en far, der skulle i fængsel og aldrig skulle se sin søn mere. ” … selvom far kan ikke se dig mere … ” var en del af temaet, og tårerne flød ud ad øjnene på mig, fordi det var frygtelig synd for den far. Ja det er hårdt at være barn – hm …

   Jo tak for komplimentet omkring Rowling og Tolkien – ha ha.
   Jeg har, da jeg var ung og lidt endnu, skrevet digte. Og da jeg lagde ekstra mærke til børnebøgerne op til en jul, da mine børnebørn var små, syntes jeg, det kunne være sjovt selv at skrive bøger til dem. Så de fik nogle hæfter (nogle er jeg ved at udgive på forlag nu, hvor det er muligt), som endda blev læst højt i børnehaven. Senere med et skrivekursus og Saxo har jeg så skrevet noveller. Egentlig er jeg bedst til tal. Et drev som Rowling og Tolkiens er vist ikke lige mig – ha ha. Men sikken ære. Jeg har en drøm om, at skrive en roman – meeen –

   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

   • ellaesb · november 16

    Hej igen …
    Hvor sjovt du nævner, at du “egentlig er bedst til tal”. Her hos os har vi delt lige over, min mands område er tal og mit er bogstaver. Jeg gider ikke det med økonomi, der skal bare være penge nok!! Men min første uddannelse (til kontorassistent) omfattede for en stor del regnskaber, og på papiret var jeg god til det. Men det betød nu ikke, jeg brød mig om det. Og heldigvis behøver man da ikke blive ved noget, hvor man ikke har “nogen personlig glæde” ud af.
    Så, ja, tja -det er jo altsammen gået meget godt.
    Hilsen Ella

    Liked by 1 person

 3. millemoses · november 14

  Hej Anne
  er helt enig med Mimi og Ella i, at det er en fin oplæsningshistorie for mindre børn – med mindre mener jeg børn, der endnu ikke selv kan læse. Det er en fin lille indføring i insekternes liv, så lige her og nu, hvor “naturvejledere” er bange for, at insekterne uddør bliver den topaktuel. Der er en enkelt sætning/døropslag jeg ikke helt er med på: “Arbejdere mænd ingen adgang!” det er nok en lidt for kringlet oplysning for mindre børn – men ligesom Ella så er det mange år siden jeg læste højt for børn – mine børnebørn var utrolig vidende om alting og krævede mange forklaringer – men det er 15 år siden de var i den alder. Som oplæsningshistorie er du også ude over forklaringsproblemer, fordi der så vil være en voksen, der naturligvis kender insekternes verden til bunds, der kan forklare. Mine børns og til dels også mine børnebørns pædagoger var desværre utrolig uvidende om alt, hvad der havde med naturen at gøre, men det er forhåbentlig noget pædagoguddannelsen efterhånden har rettet op på.
  Der er lidt slagfejl og jeg tror altså også at turister staves med enkelt r i første stavelse. Men det er i grunden ikke så væsentligt, da den vel er baseret på oplæsning. Det jeg husker fra mine egne oplæsningsseancer er, at billeder er utrolig vigtige for børn inden læsekoden knækkes. Snegle med vinger og sekskantede værelser er oplagte tegne opgaver til understøtning af historien.
  Fin lille børnebog med illustrationer, der kan komme ud af den historie.
  Tak fordi du deltager i mine spontane opslag – jeg har dårlig selv overskud til det – men holder mig skrivende via lidt konkurrencer og en fysisk skrivegruppe, hvor vi desværre har været nødt til at gå online – ærgerligt, når jeg nu endelig havde fundet 4 skønne unge skrivende kvinder, der bor i nærheden. kh m

  Liked by 1 person

  • annelilleager · november 16

   Hej Mille
   Tusinde tak for god og konstruktiv respons!
   Især det med tegningerne er jeg glad for, du nævner. Jeg laver selv tegninger/illustrationerne til bøgerne, men de er ikke fyldestgørende, hvilket betyder en del, tror jeg. Men du har ret; måske kan det være rigtig sjovt at tegne til denne tekst, og måske kan det endda gøre det vanskelige afsnit (det Ella omtaler) mere klart, hvis jeg på en sjov måde tegner en snegl med vinger og de andre blandinger af snegl og mariehøne.
   Turist er med et r – selvfølgelig og TAK!

   Jeg havde ikke tænkt, at der skulle så meget forklaring til biernes levevis anden end den, jeg har skrevet. Men det vil absolut være en fordel, hvis en voksen kan uddybe det.
   Denne historie er ikke afprøvet, selvom det er et par år siden, jeg har skrevet den 🙂 .
   Jeg tror ikke umiddelbart, at der er den store undervisning om naturen under den moderne pædagoguddannelse (min datter er pædagog, og mit ene barnebarn er på vej med uddannelsen), men jeg er bekendt med en enkel person, der har specialiseret sig indenfor natur, sprog og levevis indenfor forskellige samfund bl.a. det samiske. Han skriver bøger om det.

   Jeg er selv en del af en fysiske skrivegruppe, der blev dannet af os i og omkring København (en enkelt tager desuden helt fra Horsens for at være med) efter Vrå højskole-opholdene. Men vi har ikke set hinanden siden sidste sommer (2019), og blev videre standset af Corona.

   Måske får du alligevel lyst til at skrive lidt om et af de rigtig gode emner, du har lagt ud til os!

   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

   • annelilleager · november 16

    NB. Glemte lige at skrive, at den person, der har specialiseret sig i natur og samfund, er uddannet pædagog, og det er med den baggrund, han gør det.

    Like

   • millemoses · november 20

    mange tak for dejlig tilbagemelding på kommentar – det sker ikke så tit – men os gamle saxoister har heldigvis ikke glemt den omgangstone – jeg har lidt svært ved at tæmme den nye opsætning af millemosesbloggen, som jeg slet ikke har bedt om – derfor er jeg ikke så aktiv – spontanopgaverne sætter jeg direkte ind i DnS – kh m&m`s

    Liked by 1 person

 4. Amanda Gyldenlyng · november 18

  Hej Anne.

  Det er vel nok en dejlig historie! 🙂 og ja, jeg tror, den egner sig fint til højtlæsning.
  Pudsigt nok sad jeg og ville gerne vide, hvordan ungerne ser ud: og det fik jeg så. Herligt. kan sagtens se dem for mig, men tegninger kunne da være sjovt. Hrm – eller måske får børnene lyst til at tegne selv? 🙂
  Ikke nogen konstruktive ændringsforslag herfra. jeg nød bare historien.

  Vh. Amanda

  Like

  • annelilleager · november 18

   Kære Amanda
   Det var dog et fantastisk dejligt svar. Tusinde tak!
   God ide med at børnene selv kan tegne nogle af Marie og Snegls børn😂! Jeg har lavet lidt tilsvarende i en anden børnebog med en enkelt episode. Det kunne give bogen et nyt islæt med direkte læsekontakt til den lille lytter. Tak for læsning og dejlig respons!
   Bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s