så KEDELIG …

SØVNLØS II (Der er en ‘søvnløs I’ under den kedelige her – bare for forståelsens skyld)

”Jeg keder mig, jeg kan ikke sove.”
Thorvaldsen rykker på den fælles dyne som for at demonstrere sin utilfredshed med ikke at kunne sove.

”Så prøv at sove. Luk øjnene og tænk på noget rart.”
Hr. Kedeligsen vender sig i sengen og trækker dynen tilbage over tæerne.

”Det hjælper ikke!”

”Jeg vil godt sove, så lad være med at ligge og vække mig.”

”Ja men jeg keder mig, har du ikke noget, jeg kan læse i?”

”Nu stopper du, en hest kan ikke læse.”

”Nå hvad så med dengang, du selv troede, du var en hest? Kunne du så heller ikke læse?”

”Hold op! Det var en anden virkelighed. Jeg blev indlagt på hestepsykiatrisk og blev fuldstændig helbredt.”

”Jeg keder mig. Du skal vågne op og underholde mig.”

”Jeg hedder hr Kedeligsen, jeg kan ikke underholde.”

”Men så vær så kedelig, at jeg falder i søvn.”

”Jeg er kedelig! Alle andre falder i søvn bare de ser på mig, også om dagen. Så når jeg sover, er jeg super ekstraordinært kedelig som i ekstraordinært.”

”Du skal vågne og være kedelig.”

”Okay okay, så står jeg op og tager en sovepille og prøver at holde mig vågen. Så kan jeg ikke blive mere kedelig. Jeg bliver det kedeligste af det kedeligste, som overhovedet findes.”

”Nej lad være med at tage en pille, for så forsvinder jeg og bliver til ingenting.”

”Fint for mig, så kan jeg måske få lidt fred.  Nu rejser jeg mig og tager glasset med sovepiller.”

”Nej nej, jeg tror godt, jeg kan sove alligevel!”

”Gvulp, gvulp,gvulp … godt med vand til; nu er sovepillen taget. Uh her er koldt udenfor dynen. Hov Thorvaldsen, du ligger i min seng, hvad bilder du dig ind? Jeg hader hestehår i sengen.”

”Du har selv givet mig lov.”

”Og så har du oven i købet sko på. Hvornår er du blevet skoet?”

”Det har du selv gjort, da du fik ondt i fødderne.”

”A’ hva’? Næ nej – flyt dig, nu tror jeg, sovepillen snart virker. Godnat!”

ajl© 1. nov.-19

_______________________________________________________________

SØVNLØS I (til orientering for forståelse af den øverste gakkede historie)

Mapper. Har travlt med at sætte alt op i mapper på computeren. Opdager at alle historier, færdige som ufærdige, er sat i forskellige mapper. Alt er med. Men hvilken historie er i hvilken mappe? Det er uoverskueligt at kigge alle de mapper igennem og endnu mere uoverskueligt at se alle de historier igennem i en mappe, man tilfældigvis åbner.

Der er også en ny historie, som endnu ikke er skrevet. Den skal i en mappe, men hvilken? Er der en mappe for endnu ikke skrevne historier?

Det er meget klart at søvnen ophører og kalder på vågen tilstand med så stort et projekt. Men nu bliver den vågne tilstand indfanget af en tegnet hest, som ikke vil stå stille. Hver gang søvnen er ved at indtræffe, kommer hesten frem og gør sig lystig. Den fremviser forskellige stillinger med ben, bevægelser og dansetrin.

Hov! Hør – nej nej. Hesten bliver påtrængende og står på min pude. Den spørger, hvorfor jeg ikke fanger den, når den nu har gjort sig så store anstrengelser.

Jeg rækker ud efter hesten, som kan være i min hånd, for større er den trods alt ikke. Den blinker til mig med store øjne under øjenlåg og øjenbryn. Det trækker op til konfrontation.
– Jeg lægger dig i en mappe under ‘Hest’, siger jeg,  – Hvad siger du til ikke at blive fundet igen?

Jeg sætter mig op i sengen med et sæt. Hesten er vokset til normal størrelse. Den står foran mig på gulvet og ser bebrejdende på mig.

– Jeg mangler sko, påpeger hesten,  – har du fuldstændig glemt, i dit forsøg på at tegne mig, at jeg skal have sko på?

– Det gider jeg altså ikke svare på, siger jeg,  – og herinde i mit soveværelse må du i hvert fald ikke have sko på.

Mit hjerte hamrer vildt. Hvordan skal jeg forsvare overfor nogen, uden at blive anset for at være utilregnelig, at jeg har en hest boende? Det er trods alt et anderledes problem end at have en hund, der ind imellem galper. Hvis hesten begynder at vrinske ud ad vinduet på min altan, vil nogen måske opdage, at jeg har en hest boende på 1. sal.  Og hvordan får jeg hesten ned ad trapperne? For den skal vel ud engang imellem.

– Hvad hedder du, spørger jeg for at springe ud i det.
– Thorvaldsen, svarer hesten og blinker igen til mig under øjenlåg og bryn;  – du er vel godt klar over, at hvis du afslører, at du har mig boende, vil du blive regnet for sindssyg i middelsvær grad, sandsynligvis med tvangsindlæggelse som en mulighed, siger den.

Det gumler jeg lidt på. Jamen det er en hest, der gumler. Ikke et menneske. Jeg ser ned ad mig og synes, der vokser hår og hove frem. Jeg anstrenger mig for at blive helt vågen. Når jeg ikke kan sove, må jeg da i stedet for kunne blive helt vågen og klar. Så samler jeg mig og siger:
– Du er ikke en rigtig hest. Du er en tegnet hest. Jeg har tegnet og skannet dig ind på computeren men har endnu ikke fået dig ind i en mappe.
Thorvaldsen er blevet tavs – ha, endelig!

Jeg vågner, bliver lysvågen. Computeren står og flimrer og venter tålmodigt på, at jeg rejser mig op. Jeg gribe tegningen af Thorvaldsen med computermusen og maner ham tilbage til computerskærmen, hvor han hører til. Han kommer  eftertrykkeligt i en mappe.
Ud af mappen lyder det:
– Det er den forkerte mappe; der står ikke ‘Hest’ på.
Jeg skynder mig at slukke for computeren.

Der lyder en vrinsken under mit vindue. Jeg går hen og kigger ned. Til min store forbløffelse forekommer det mig, at en hest galopperer afsted på græsplænen, mens to mænd i hvide kitler spæner efter den.
En blå blinkende hestetransport kommer kørende. Den er overbroderet med tegninger af hestesko.

Jeg stopper brat op, betaget af hesteskoene på bilen. Mine skoløse hove er begyndt at gøre ondt.

Mens jeg knejsende går forbi de måbende, paralyserede mænd med deres hvide kitler og mobiler, præsenterer jeg mig høfligt:
– Thorvaldsen, siger jeg, og træder op ad rampen og ind i bilen.

© Anne Lilleager

9 comments

 1. millemoses · november 3, 2019

  Hej Anne
  Sikke en original måde at opfatte ordet “kedelig” på – absolut underholdende. Området mellem drøm og virkelighed er spændende at udforske og som jeg læser dit indlæg her er det i det felt du bevæger dig.
  At organisere mapper i sin computer er bestemt et “hestearbejde” jeg undgår det i alt for lang til og så ender det ligesom her hos dig i kaos og efterfølgende søvnløshed.
  I øjeblikket er jeg nervøs for, at det hele pludselig går i sort, fordi computeren ikke kan klare mere, min pc er trods alt 5-6 år gammel – og er en renset genbrugs-tochiba – og det er længe siden, jeg har læsset noget af på usb-stik.
  Absolut velskrevet og interessant historie om heste med og uden sko. kh m

  Liked by 1 person

  • annelilleager · november 3, 2019

   Hej Mille Morten.
   Rigtig mange tak for den fine og positive respons!
   Og ekstra tak for ordene: Original, velskrevet og interessant!
   Min hjerne er lidt gakket en gang imellem, og det har jeg det godt med 🙂 – nok fordi jeg bilder mig ind, at den i almindelighed er ret normal – hm.
   Du har ret i, at det er stadiet mellem søvn og vågen tilstand, der dominerer her. ‘Søvnløs I’ er skrevet i en fysisk skrivegruppe, hvor vi fandt på et ord og bare skrev løs. Natten forinden havde jeg kun kunnet sove et par timer, så træt og uden hæmninger skrev jeg bare løs – og redigerede senere.
   På Vrå højskole anbefalede de, at man skrev, hvad der faldt én ind, lige når man vågnede, fordi den bevidste hjerne ikke var vågen endnu. Jeg har kun kunnet mane mig selv til at gøre det et par gange.
   Bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

   • millemoses · november 3, 2019

    hej igen Anne – det med at skrive om morgenen og bare lige skrive, hvad der faldt mig ind var det, der satte gang i mit skriveri – jeg fik Julie Camerons bog om kreativitet i julegave for ca.10 år siden af min meget kreative skuespillerdatter, for nu gad hun ikke længere høre om, at når jeg blev pensioneret ville jeg skrive, hun går meget mere målrettet efter det hun selv vil, end jeg nogensinde har gjort – det var en fin måde at give mig et spark på – jeg har dog ikke så ofte brugt det jeg på den måde skrev ned i perioden, hvor jeg gjorde det(men har for nylig fundet spiralbloggene, med det jeg skrev dengang), – i øjeblikket deltager jeg i noget, der kaldes drømmearbejde med en spirituel præst og i den forbindelse har jeg skrevet nogen af de drømme ned, jeg har kunnet huske, når jeg vågnede.

    Liked by 1 person

 2. Per Thunedborg · november 5, 2019

  Fin lille mærkværdighed, for den er jo lidt svær at gennemskue. Og dertil hjælper selvfølgelig den første del af historien til sidst!
  Og heller ikke helt løst som opgave, da teksten omhandler kedsomhed, men ikke selv er så særlig kedelig.
  Men med det sagt, så er det fint med udelukkende dialog i historien. Der behøves ikke nogen forklaring. Det fremgår af dialogen. (Jo, der er alm tekst ved de to første talesætninger, og der forvirres jeg iøvrigt at at man trækker dynen op over tæerne. Jeg forstår det sådaDetddddddn at de må blive fri for dynen. Men tænker at der menes modsat?) Nå, det er på ingen måde væsentligt.
  Det er den mærkværdige tilstand mellem vågen og søvn, der er emnet og de besyndersomme ting, der sker med ens virkelighedsopfattelse. Og en hest i sengen er ingen hindring for noget som helst.
  En sjov ide. Og veludført.
  Hilsen Per

  Like

  • annelilleager · november 7, 2019

   Hej Per

   Mange tak for dit positive svar!
   Jeg opfattede opgaven som flertydig med ordet ‘kedelig’ som centrum – og er der noget mere enerverende og dræbende end folk, der gaber og højlydt erklærer deres kedsomhed? Derfor regnede jeg med, at min tekst ville virke sådan 🙂 .

   ‘At trækker dynen TILBAGE over tæerne’. Jeg synes konstateringen burde vise handlingen i forhold til første direkte tale. En uddybende forklaring her ville være imod, hvad vi har lært på Saxo og DnS.
   For mit eget vedkommende er det oftest er tæerne, det går ud over, når dynen ikke vil ligge ordentligt 🙂

   Som barn lærte jeg, at det var dårligt sprog at sige:
   Der BEHØVES ikke nogen forklaring.
   Det bør være: Man BEHØVER ingen forklaring.
   Men det kan være, min gode og sproglige far dengang tog fejl, hvilket jeg tvivler på.
   Og det er selvfølgelig irrelevant her på din respons. Ville bare gøre opmærksom på det.

   Tak også for ‘sjov og veludført’!

   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 3. jesperodlp · november 9, 2019

  Hej Anne
  Spøjse og sjove tekster. Velskrevet. Jeg nåede overhovedet ikke at kede mig, alt for sammenhængende. Charmerende.
  Kh jespero

  Liked by 1 person

  • annelilleager · november 11, 2019

   Tak Jesper! Jeg er glad for ordene!
   Ved godt, min tekst er lidt metafortælling om ‘kedelig’!
   Den første tekst (som står til sidst) har du læst i forgangen tid og kommenteret positivt.
   Jeg troede nok, den nye fortælling var mere kedelig 🙂
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 4. Amanda Gyldenlyng · november 16, 2019

  Hej Anne.

  Jeg ved ikke om jeg får skrevet noget, men lad mig nu se.
  Nu har jeg i hvert fald læst dit bud på en kedelig historie – og den er slet ikke kedelig. Den er velskrevet og fik mig til at trække på smilebåndet flere gange 🙂 jeg syntes, jeg kunne genkende den, men det er måske optakten (som du bringer nedenfor), jeg engang har læst?
  Sikke noget med den hest – ja, mellem søvn og vågen tilstand kan der hænde så meget.

  Vh. Pia/Amanda

  Liked by 1 person

 5. annelilleager · december 3, 2019

  Hej Pia/Amanda
  Rigtig mange tak for din gode kommentar som jeg blev rigtig glad for!
  Undskyld den sene respons! Jeg har læst din kommentar tidligere og var sikker på, at jeg havde svaret – hm.
  Ja det er nok den nederste af de to historier, du har læst, for den øverste har jeg skrevet til lejligheden her.
  Måske kommer jeg ind på Fyldepennen igen – skal lige i gang.
  Hav en god jul med bedste hilsner fra Ane

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s