Frans af Assisi


Tekst skrevet med rødt er Googlet.
Resten af teksten er opdigtet.

__________________________________________________________________________________________

Engang under en renovering af kirken med de gule kors fandt man en lille irret metalæske. I denne lå et stykke papir med følgende oplysninger nedfældet. 

Kære jer som finder brevet
Dette er oplysningen om, hvordan kirken med de gule kors blev til, hvad der skete dengang, og hvordan det forholder sig med kirken nu. Jeg fulgte Frans af Assisi.

Før Frans af Assisis (1181-1226) tid blev bakken, hvorpå kirken med de gule kors ligger, kaldt Galgebakken. Senere blev galgerne afløst af Skafottet, da traditionen blev ændret.
Nu hedder bakken Paradisbakken.

Oprindelig var kirken med de gule kors et tempel, der blev bygget ovenpå en hedensk helligdom, da Umbrien blev kristen.
Der lå i nærheden af templet en hellig eremit-grotte. Frans gik ofte over i den og mediterede og bad under korset.

En dag tidligt på efteråret, lige inden naturen brød ud i årstidens farveeksplosion, oplevede han et syn under sin meditation. Trækorset over ham begyndte at gløde.
Det talte til ham i en ordløs strøm. Det førte ham ind i templet og viste ham rundt.
Han vidste godt, hvordan der så ud derinde. Men korset oplyste nogle begivenheder i templets tusmørket, han ikke kunne ane eksisterede:

En vindeltrappe kom frem i et hjørne af gulvet. Den vred sig rundt og ned i jorden. Frans blev trukket hen mod trappen og suget nedad.
På vejen ned i jorden så han med forundring, at der måtte være beboet. Hans fødder forcerede trappetrin uden støv og spindelvæv. Vokslys sad i stager på væggen med små blus, som nogen for nylig måtte have tændt.

Midt i nedstigningen mødte han kraftig modstand. Hvide tåger væltede op mod ham.
Én for én materialiserede de sig som Umbriens gamle guder:

Ceres, Fen, Liber, Libera, Sarritor, Messor, Convector, Conditor, Insitor og mange flere.
De løftede Frans op og pressede ham tilbage i stue niveau. Her forsvandt de ud ad et vindue. Frans stod og så undrende efter dem.
Gennem vinduet blev han vidne til en ceremoni ude på pladsen. Alle Umbriens gamle guder stod i kø til skafottet. Skarpretteren havde travlt. Han måtte konstant slibe sit sværd til formålet.
Den bizarre situation kulminerede, da Frans så, at skarpretteren viste sig at være Vorherre Gud den Almægtige. Frans veg tilbage i tvivl og overraskelse.

Da skarpretteren endelig var færdig med sit blodige gøremål, vendte han sig med sværdet mod Frans.
Han nærmede sig med hastige skridt.
Frans faldt på knæ og bad mere inderligt end nogen sinde før. Han bad for sit liv. Han råbte sin nød:

”Kære Gud den Almægtige, som bestemmer over liv og død. Frels mine brødre og søstre, og også mig. Jeg har altid været tro mod dig. Sig hvad jeg skal gøre.”

Skarpretteren stoppede op.
Så sagde han:

”Vel an du Frans af Assisi. Til gengæld for at jeg skåner dit, og de af dine brødre og søstres liv der tilbeder mig, skal du bygge dette tempel om til en kristen kirke, så alle kan få at vide, hvem jeg er. I hver af kirkens vinduer skal der være et gult kors til ære for mig.
Som ekstra fortjeneste vil du efter din død blive opløftet til helgen i mit rige og i menneskers hukommelse.”

Skarpretteren støtte sit sværd i jorden og velsignelse ugerningerne. Han døbte bakken Paradis-bakken og steg til himmels.
Sværdets skæft er synligt over jorden. Det er bøjet som et åg.

På Paradis-bakken ligger Frans af Assisi begravet under gulvet i kirken med de gule kors.

Under den utydelige underskrift kan man læse:

Jeg har levet skjult for mennesker siden det første spadestik til de gamle guders helligdom.
Jeg var Frans’ hengivne tjener og rådgiver i åndelig forstand.

Kirken med de gule kors i Umbrien trænger snart til endnu en renovering. 
Nogle håber, den kan lette sløret for flere gamle spøgelser og virkelige historier, der har huseret.

© AJL,  1. sept. 2019 🙂

 

 

 

 

 

 

11 comments

 1. Amanda Gyldenlyng · september 8, 2019

  Hej Anne.

  En udmærket fortalt historie, hvor jeg dog kommer en del i tvivl om, hvad der er fakta og hvad, der er fiktion. Frans af Assssi var jo en virkelig person, men det eneste, jeg kan huske om ham er, at han var meget glad for og venlig mod fugle – og derfor blev hanophøjet til helgen.Ikke?:-) Eller ….?
  Nå, det kan måske googles. jeg abstraherer lige og bedømmer historien som overvejende fiktiv.
  Den er rigtig godt bygget op. fin bruge af skrinet som ramme om historien.
  Jeg er meget begejstret for historien om de gamle guder, som Vorherre egenhændigt henretter. Ikke fordi jeg synes, det er pænt af ham, men det giver en noget anden vinkel på hvordan Han fik så stor succes.

  VH. Amanda G (Pia)

  P.S. Håber ikke Dns bliver lige så øde som Perfiktion.

  Like

  • annelilleager · september 9, 2019

   Hej Amanda
   Tusinde tak for dejlig kommentar!
   Teksten er fantasi bygget på fakta.
   Måske er det lidt et essay, hvor man gerne må blande fakta og fiktion.
   Jeg er glad for, at du synes, historien er godt bygget op!
   Det er også rart, du leger med og synes, at den giver en forklaring på, hvorfor Vor Herre så hurtigt vandt indpas 🙂 !!
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 2 people

 2. millemoses · september 16, 2019

  Hej Anne
  din tekst her er anderledes end første gang jeg læste den, men du skrev vist også i debattråden inde i DnS, at du havde ændret den – i mellemtiden har jeg været til fantasy-festival og lært om hvordan fakta og fiktion kan gå op i en højere enhed – fænomenet kaldes GoT-Mashup og er meget almindeligt netop i fantasy-genren.
  Du har bygget historien fint op – det er jeg enig i, men som altid, når en faktaperson direkte nævnt, så har jeg svært ved at forholde mig til teksten, føler jeg skal undersøge facts omkring ham, selv om du ganske fint resumerer det op i starten. De fantasy-tekster jeg hørte om benytter ganske vist historien som inspiration, men nævner ikke den eksakte person ved navn, den skotske dronning Maria Stuart hedder således noget andet når elementer fra hendes historie benyttes i fiktionen. Det er navnet “Frans af Assissi” der forvirrer min hjerne. Det med at bruge eksakte historiske personer er lidt et uudforsket felt indenfor skrivning, når man er mig. Jeg forsøgte mig med Santa Lucia i en skrivegruppe for et par år siden og det gik så gruelig galt. Men virkelig spændende at åbne for den måde at skrive på!
  God og velskrevet tekst som sædvanlig, så “sorry” jeg er lidt forvirret – jeg har nok hørt for mange foredrag om fantasy i weekenden. kh m

  Din beskrivelse af, hvordan de mange guder bliver henrettet er jeg ret vild med. kh m

  Liked by 1 person

  • annelilleager · september 20, 2019

   Hej Mille
   Rigtig mange tak for god respons!
   Det med at blande fakta og fiktion er der vist forskellige ‘regler’ for, alt efter hvilken genre man skriver i.
   I almindelighed bruger jeg aldrig personnavne eller steder i mine tekster, men jeg tror, jeg med denne historie var lidt inde i essay genren 🙂 , selvom jeg intet kendte til emnet i forvejen, og aldrig har besøgt Umbrien. Har kun været i Venedig 🙂 .
   Fantasy genren er fascinerende, men jeg kender ikke så meget til den. Kombinationen af mystik og rædsel. Det på trods af, at jeg elsker eventyr og det mystiske.
   Jeg er glad for, at du kan lide episoderne med de gamle guders endeligt 🙂
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

   • millemoses · september 22, 2019

    Ved heller ikke så meget om hverken fantasy eller essay – synes nærmest det hele roder rundt og nogen mener noget andre noget andet. Det vigtigste er vel også at vi hygger os med at skrive. De forskellige genrer overlapper hinanden har jeg på fornemmelsen. Min journalistdatter har også nøjagtige betegnelser for de forskellige skriverier, der findes i en avis, men for mig er det hele bare “artikler” Jeg har ikke fået skrevet til den her opgave – synes jeg er gået helt død i de små tekster, jeg bare hælder ud af ærmet, synes ikke jeg selv kommer videre. Heldigvis har jeg fundet en lille fysisk skrivegruppe, der selv om de er meget meget yngre end mig er fantastiske til at kommentere. Tak for din trofasthed i DnS – vi må se om vi i fællesskab kan drive den lidt videre i 2020. Vi behøver jo bare at kunne fastgøre et opslag og kunne lukke nye forfattere ind for at kunne fortsætte. Randi har sendt mig et link til, hvordan det gøres, men det er nødvendigt at have “admin-status” for at kunne låse opslag og lukke folk ud og ind. Det betyder at Carsten og Jesper skal lukke nogen ind som deres afløsere. kh m

    Liked by 1 person

   • annelilleager · september 22, 2019

    Hej Mille

    Jeg kunne ikke komme til at svare under dit nedenstående indslag, så jeg skriver ovenover, hvor der var markeret ‘svar’ 🙂 .
    Jeg håber også virkelig, at vi kan fortsætte på DnS og også, at der bliver flere, der skriver. Det er ærgerligt, hvis det ebber ud! Vi bliver nødt til at have et sted, hvor vi øver os og kan håbe på lidt respons, som er guld værd!
    Jeg har fået et minimum af journalist-viden på et par kurser. I aviserne er teksterne kategoriseret, som du skriver, og yderligere er hver tekt inddelt i brødtekst osv., som din datter ved.
    Vi amatørforfattere er mere frit stillet men kan godt lære noget af journalist opstillingerne.
    Jeg har tit svært ved at finde ud af, hvilken genre og målgruppe, man skal mene ens egen tekst hører ind under – hvis man bliver spurgt 🙂 . Jeg var ude for et spørgeskema, hvor jeg skulle svare på, hvilken aldersgruppe, jeg skrev til. Der var kun mulighed for ét svar, så jeg skrev ml. 30 og 50 år. Og det er jo sludder. Ældre som os kan vel også læse, og desuden skriver jeg også børnetekster. Jeg tog bare mellemkategorien.

    Heldigvis er der Randi, som har forstand på den tekniske del af siden her, og Pia talte om yderligere en person (det må være ovre på hendes egen blog). Synes også, der var flere, der var teknisk gode – hvor er de blevet af?
    Slutter her – er træt og vist ved at vrøvle.

    De bedste hilsner igen fra Anne

    Liked by 1 person

 3. marieengling · september 20, 2019

  Kære Anne
  Er billedet den rigtige kirke for Frans af Assisi?
  Det er jeg faktisk ikke klar over. Ved bare, at der var problemer med vedligeholdelsen af den.
  Jeg har og har for mange år siden læst Johannes Jørgensens bog om Frans af Assisi. Den er en helt vidunderlig bog, og der stammer det mest af min viden fra. Alligevel kan jeg ikke huske så meget, at jeg kan se, hvad der er fakta og fiktion i din tekst. Grotten som Frans mediterede eller bad i er fakta, og han havde visioner, men jeg husker ikke, om det var som denne.
  Ved dog, at han bad i et kapel med ikon med den korsfæstede Jesus, og der hørte en stemme, der sagde, at han skulle bygge Gudshus op, da det var nær ved at styrte sammen. Det tog han bogstaveligt og solgte sin fars klæderuller for at få penge til at bygge kirken op.
  Mere fakta i din historie kan jeg ikke lige nu genkende.
  Jeg synes egentlig også som Mille, at du skal bruge et fiktivt navn, uden at have noget begreb om fantasy, hvis det skal forstås sådan. jeg skriver selv fiktion om virkelige mennesker, og efter lang tids tøven, ændrede jeg mine fiktive navne til de faktiske navne.
  Men ud over det, så synes jeg, historien hænger fint sammen og udgør en helhed. Og på den baggrund er det lidt ærgerligt, hvis læseren skal til at tjekke med fakta, for at se, hvad der er hvad. det er egentlig historien uvedkommende. Så derfor synes jeg, du skal ændre navnet.

  Kh
  Marie

  Like

  • annelilleager · september 21, 2019

   Kære Marie

   Tak for fin respons og for at give dig tid til at tage stilling til min lille tekst!
   Jeg var, før jeg skrev teksten, uvidende om og derfor ikke forudindtaget i Frans af Assisis historie.
   Derfor kan jeg heller ikke gennemskue om det, I fortæller i kommentarerne ovenover, er historiske fakta, eller om litteraturen om Frans er myter. Jeg har kun Googlet og kan se, at han efter sigende skulle have haft en stor betydning indenfor den kristne tro.
   Ud over, at han er ophøjet til helgen inden for den katolske kirke er han vel er en slags legende i vore protestantiske egne.
   Uden forudsætninger har jeg digtet og undskyld for det – men jeg vidste ikke bedre 🙂 .

   Set med storytellerens briller synes jeg, du kan have ret i, at navnet Frans af Assisi ikke burde bruges. Det gør historien indgang lidt stiv – sådan lidt som kongerækken. I stedet for kunne navnet Franciska bruges og hovedpersonen blive til hunkøn. Intet problem.
   Jeg kunne også lade som om, jeg besøgte kirken og så vise i skrift, at jeg fantaserede om denne Frans’ liv og oplevelser, så læseren var helt klar over, at jeg fantaserede. Begge muligheder ville gøre historien mere fleksibel i storytellerens regi.
   Der er flere udveje for at lave historien anderledes og bedre!

   Du har muligvis ret Marie! Men indtil videre lader jeg tekstens indhold stå som det er. Med mere redigering af indholdet vil der ikke være forståelse for kommentarerne.
   Måske kan den nuværende tekst samtidig få nogen (incl. mig selv) til at undersøge de historiske optegnelser om Frans af Assisi nærmere.

   De bedste hilsner og tak fra Anne

   Like

   • marieengling · september 23, 2019

    Kære Anne.
    Jeg har kun læst Johannes Jørgensens biografi om Frans af Assisi, og den kan jeg kun anbefale. Han blev jo katolik og skrev flere biografier om forskellige mystikere og helgener, men den om Frans er fabelagtig og også oversat til utallige sprog. Den bliver nok flittigst læst af katolikker, men jeg var helt opslugt af den. Jeg læste den i en efterårsferie og var slet ikke til at komme i nærheden af. Jeg ville bare læse.
    Kh
    Marie

    Liked by 1 person

 4. mimikirstine · september 21, 2019

  Hej Anne

  God tekst du har gang i her, blev helt fanget af den. Er vild med beskrivelsen af guderne der bliver dræbt. Du har også mange fine detaljer med som gør at jeg gerne vil læse mere. Tak for den.
  Vh Mimi K

  Like

  • annelilleager · september 21, 2019

   Hej Mimi
   Rigtig mange tak for god og også rosende kommentar. Den gjorde mig glad!
   Skønt at du blev fanget!
   Jeg er glad for, at du kan lide mit drama inde i historien! Det dukkede op af sig selv 🙂
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s