Appelsin

Skriv løs på et kvarter og ret på et kvarter.

APPELSIN

Gul, rund, sol, appelsin. Galoperende hest foran solvognen viser tænder, fordi sneen er hvid og beskidt. Solen har lavet tøvejr og vognen skovler igennem sneen fra sin plads på himlen. Resten af tiden har vognens fører og hesten en filosofisk samtale over kontrasterne, når solen står midt på horisonten som en spillevende appelsin. De mener, solen ikke har noget at skulle have sagt og bare skal transporteres men glemmer, at ’sagt’ rimer på ’magt’.

Fru Jensen har spist sin appelsin; den gik ned i mørket så brat, som en vitaminrig frugt aldrig før har oplevet det. Solen gik ned i mørkets hav fra solvognens lad.

Solen tager appelsinen i stilken. De finder tilsammen en ny mobil; alle de andre iPhone og iPad er blevet for gamle til at kunne fotografere optimalt. Solvognen vil fotografers. Den er meget forfængelig og glemmer aldrig, den er blandt bronzetidens fortrukne fund. Også solen, som ligger på ladet, vender sin smukkeste side til.

Fra Jorden kan man denne dag ikke se solen, da der er trukket for med skyer, så solen kan få lidt privatliv. Men inde fra de tågede skyer hører man solen påstå, at  appelsinen er blevet spist af fru Jensen og derfor kun eksisterer i en økologisk fremtid.

Appelsinen protesterer vildt og siger:
”Det er ikke mig, der er blevet spist. Der er overordentlig mange af os, og du er da selv fødselsforbereder ved alle billarderne af genfødsler.”

”Ok,” siger Solen og stryger de viltre gnister tilbage med en ildtunge i ren benovelse over smigeren, ”I skal være så velkomne. I er skabt i mit billede i nano-størrelse.”

Appelsinen kalder på alle appelsiner på jordkloden. De lægger sig på solvognen og i en kreds om solen i et uforståeligt størrelsesforhold. Det ses oppe på himlen, hvor solen gennem tågen spreder lidt lys.
Samtidig som på  kommando slipper appelsinerne deres tag omkring solen og falder ned i hovedet på bonden, der går bag ploven og finder guldhornene. Det skriver historiebøgerne intet om. Den arme bonde måtte springe ind under bugen på sin hest for at redde sig selv. Faktisk var det her, bonen lå og opdagede guldhornene.

Hesten reddede bondens liv og blev som gengæld for sin heltedåd ophøjet til suppleant for solvognens hest. Den blev spændt for, når den oprindelige hest blev for træt. Det viste sig at være et rigtig godt arrangement. Senere fik både fisken, der hjalp solen op af vandet ved daggry, og slangen, der hev solen ned i natmørkets mareridtsagtige hav, suppleanter. Det er hårdt for et enkelt individ at have traditionelle, manuelle, daglige rutiner.

Og solvognen sejler stadig hen over himlen.

6 comments

 1. jesperodlp · november 11, 2018

  Hej Anne
  Der kommer handling i teksten om sol og appelsin. Spændende hvordan der dukker en historie frem af kaos. Vi kan bare læse uden krav om logik og se hvad der sker i.denne verden, hvor vi dog ikke kan undgå mobilen. Sol er appelsin, så kort kan det siges og opleves.
  Tak for at du leger med.
  Kh jespero

  Like

  • annelilleager · november 13, 2018

   Hej Jesper
   Tak skal du have for læsning og god kommentar!
   Ja idéen kom af appelsinen og så blev teksten sådan, dvs. med hjælp fra redigeringen det sidste kvarter. Ellers var det nok blevet et digt.
   Det var sjovt at lege med! Tak for en ekstra opgave, så jeg kunne nå det.
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 2. mimikirstine · november 11, 2018

  Hej Anne
  God tekst er det bonus opgaven. Så må jeg siger at du gør det super godt. Nød at læse den ! Vh Mimi K

  Liked by 1 person

  • annelilleager · november 13, 2018

   Hej Mimi K
   Tusinde tak for de flotte ord! Jeg gjorde jo, som Jesper bad os om 🙂
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 3. Livsglæde · november 11, 2018

  Hej Anne

  Så nåede du lige med i allersidste øjeblik. Håber det får fremad?
  Det er imponerende så sammenhængende en fortælling der er kommet ud af dine femten minutters skrivetid. Du har åbenbart været i stand til at holde tanken på sporet, så der er kommet en “gul tråd” gennem hele teksten. Sjovt at du også lader solen trænge til privatliv og lader Solvognen have indflydelse på bondens fund af Guldhornene.

  En fin lille bonusopgave som jeg synes du fik rigtig meget ud af.

  Kh Livsglæde

  Liked by 1 person

 4. annelilleager · november 13, 2018

  Hej Livsglæde
  Rigtig mange tak for de positive ord!
  ‘Den gule tråd’ blev hæklet ind og ‘tilhæklet’, fordi vi måtte redigerer. Ellers havde jeg sat teksten op i korte sætninger. Min telefonen ringede midt i det hele. Dermed tror jeg, jeg fik sat lidt ekstra skik på tekstens sammenhold, fordi tankerne løb sideløbende.
  Jo tak – det går fremad, og tak for at spørge!
  De bedste hilsner fra Anne.

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s