SØVNLØS

OPGAVENS ORDLYD ER:
FORTÆL OM AT TABE ORIENTERINGEN

Mapper. Har travlt med at sætte alt op i mapper på computeren. Opdager at alle historier, færdige som ufærdige, er sat i forskellige mapper. Alt er med. Men hvilken historie er i hvilken mappe? Det er uoverskueligt at kigge alle de mapper igennem og endnu mere uoverskueligt at se alle de historier igennem i en mappe, man tilfældigvis åbner.

Der er også en ny historie, som endnu ikke er skrevet. Den skal i en mappe, men hvilken? Er der en mappe for endnu ikke skrevne historier?

Det er meget klart at søvnen ophører og kalder på vågen tilstand med så stort et projekt. Men nu bliver den vågne tilstand indfanget af en tegnet hest, som ikke vil stå stille. Hver gang søvnen er ved at indtræffe, kommer hesten frem og gør sig lystig. Den fremviser forskellige stillinger med ben, bevægelser og dansetrin.

Hov! Hør – nej nej. Hesten bliver påtrængende og står på min pude. Den spørger, hvorfor jeg ikke fanger den, når den nu har gjort sig så store anstrengelser.

Jeg rækker ud efter hesten, som kan være i min hånd, for større er den trods alt ikke. Den blinker til mig med store øjne under øjenlåg og øjenbryn. Det trækker op til konfrontation.

– Jeg lægger dig i en mappe under ‘Hest’, siger jeg,  – Hvad siger du til ikke at blive fundet igen?

Jeg sætter mig op i sengen med et sæt. Hesten er vokset til normal størrelse. Den står foran mig på gulvet og ser bebrejdende på mig.

– Jeg mangler sko, påpeger hesten,  – har du fuldstændig glemt, i dit forsøg på at tegne mig, at jeg skal have sko på?

– Det gider jeg altså ikke svare på, siger jeg,  – og herinde i mit soveværelse må du i hvert fald ikke have sko på.

Mit hjerte hamrer vildt. Hvordan skal jeg forsvare overfor nogen, uden at blive anset for at være utilregnelig, at jeg har en hest boende? Det er trods alt et anderledes problem end at have en hund, der ind imellem galper. Hvis hesten begynder at vrinske ud ad vinduet på min altan, vil nogen måske opdage, at jeg har en hest boende på 1. sal.  Og hvordan får jeg hesten ned ad trapperne? For den skal vel ud engang imellem.

– Hvad hedder du, spørger jeg for at springe ud i det.

– Thorvaldsen, svarer hesten og blinker igen til mig under øjenlåg og bryn;  – du er vel godt klar over, at hvis du afslører, at du har mig boende, vil du blive regnet for sindssyg i middelsvær grad, sandsynligvis med tvangsindlæggelse som en mulighed, siger den.

Det gumler jeg lidt på. Jamen det er en hest, der gumler. Ikke et menneske. Jeg ser ned ad mig og synes, der vokser hår og hove frem. Jeg anstrenger mig for at blive helt vågen. Når jeg ikke kan sove, må jeg da i stedet for kunne blive helt vågen og klar. Så samler jeg mig og siger:

– Du er ikke en rigtig hest. Du er en tegnet hest. Jeg har tegnet og skannet dig ind på computeren men har endnu ikke fået dig ind i en mappe.
Thorvaldsen er blevet tavs – ha, endelig!

Jeg vågner, bliver lysvågen. Computeren står og flimrer og venter tålmodigt på, at jeg rejser mig op. Jeg gribe tegningen af Thorvaldsen med computermusen og maner ham tilbage til computerskærmen, hvor han hører til. Han kommer  eftertrykkeligt i en mappe.
Ud af mappen lyder det:
– Det er den forkerte mappe; der står ikke ‘Hest’ på.
Jeg skynder mig at slukke for computeren.

Der lyder en vrinsken under mit vindue. Jeg går hen og kigger ned. Til min store forbløffelse forekommer det mig, at en hest galopperer afsted på græsplænen, mens to mænd i hvide kitler spæner efter den.
En blå blinkende hestetransport kommer kørende. Den er overbroderet med tegninger af hestesko.

Jeg stopper brat op, betaget af hesteskoene på bilen. Mine skoløse hove er begyndt at gøre ondt.
Mens jeg knejsende går forbi de måbende, paralyserede mænd med deres hvide kitler og mobiler, præsenterer jeg mig høfligt:
– Thorvaldsen, siger jeg, og træder op ad rampen og ind i bilen.

© Anne Lilleager

27 comments

 1. mimikirstine · april 7, 2017

  Hej Anne

  Jeg er vild med din historie om hesten Thorvaldsen, der er noget friskt og frækt over den. Jeg elsker din dialog, den er virkelig god. Tak for dejlig læsning.
  Vh Mimi K

  Like

 2. annelilleager · april 7, 2017

  Hej Mini K
  Tusinde tak skal du have! En bedre respons kan man ikke få!
  Jeg syntes, teksten passede ind i det at miste orienteringen, at blive væk, som opgaven lyder på.
  Og så opdagede jeg, at jeg har brugt noget af teksten før i sidste spontanopgave, hvor den var anderledes og ikke passede ind. Det var noget med en boganmeldelse på bagsiden af en bog. Det havde jeg fuldstændig glemt, sandsynligvis fordi jeg siden har redigeret historien. Det er ellers en af mine seneste tekster.
  Men du skal i hvert fald have mange tak!!
  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 3. majbritsblog · april 10, 2017

  Kære Anne, Tak for en “kugleskør” historie. Jeg blev draget af det med mapperne, systemerne og så manglende søvn! Blev meget overrasket over drejningen med hesten, hestesko og så videre. Du holdt mig fanget, for jeg blev lidt chokeret – på den gode måde, havde ikke lige set den meget fantasifulde drejning. Jeg tænkte, mændene i de hvide kitler, bilen med hestesko på, hesten under dit vindue, og at du selv er Thorvaldsen til sidst … er det fortælleren, der er blevet skør og køres væk, eller er det stadig en drøm måske? Dejligt at du fik sat min fantasi/tolkning i gang:)
  Bedste hils
  Majbrit

  Like

  • annelilleager · april 10, 2017

   Kære Majbrit
   Tusinde tak for din fine respons!
   Jeg skrev den en dag i en gruppe, hvor vi skulle skrive løs efter et valgt ord. Ordet var vist ‘en episode’. Natten i forvejen havde jeg ikke sovet så meget, havde haft problemer i tankerne i halvvågen tilstand omkring en hest, jeg tidligere havde forsøgt at tegne, men som ikke helt ville som jeg.
   Om det er fortælleren, der bliver skør eller om det stadig er en drøm, må læseren bestemme.
   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 4. orsleff · april 10, 2017

  Hej Anne,
  Tak for en helt vidunderlig historie.
  Den er bare sjov, psykedelisk og meget sød. Især Thorvaldsen, altså hesten, holder jeg meget af. Med eller uden sko. Jeg håber dog, at hesten kom til det rette sted, og ikke på den lukkede? 😄 Jeg kom til at tænke på sangen og filmen om Tarzan Mama Mia. Tjek evt. Youtube… med Kim Larsen.
  Mange hilsner fra Christa.

  Like

  • annelilleager · april 10, 2017

   Hej Christa
   Tusinde tak for det positive og gode svar!
   Jeg har set filmen Mama Mia engang for en del år siden, og kan ikke huske, hvor hesten endte. Var det ikke noget med, at pigen-hovedpersonen fik lov at beholde den?
   Jeg overvejede, da jeg skrev, at lade hesten komme på ventetid på Christiansborg, indtil man fandt et hjem til den, men så fik jeg idéen men transformationen i stedet for.
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 5. Amanda Gyldenlyng · april 10, 2017

  Hej Anne.

  En skrupskør, men absolut herlig historie. Jeg trak flere gange på smilebåndet og blev overrasket over dine fantasifulde drejninger.
  Jeg har ikke helt regnet ud om det rent faktisk er hesten Thorvaldsen, der bliver kørt væk til sidst eller om det er den alt for trætte forfatter, der bliver indlagt – men det gør ikke noget; min fantasi kan god lide at arbejde og det har du fået den til.
  Teksten er skrevet i et friskt fortællende sprog, der sammen med den rablende og skønne handling fik mig fanget, fastholdt. og underholdt.
  Egentlig er det vist en lidt trist historie med tanker om mapper og hvad der skal i hvilken mappe. Det skinner fint igennem og giver stof til ikke bare fantasien, men også eftertanken. Flot skruet sammen! 😉

  Vh. Amanda

  Like

  • annelilleager · april 10, 2017

   Hej Amanda
   Tusinde tak for dejligt svar, som jeg varmer mig på 🙂 !
   Det glæder mig at du blev fanget, holdt fast og underholdt af denne skrub skøre historie! Og også tak for ‘Flot skruet sammen’!
   Det med mapperne er fordi, jeg har utrolig svært ved at slette gamle, halve tekster – for tænk hvis jeg skulle få brug for noget af det i en anden sammenhæng? Resultatet er selvfølgelig forvirring og ikke overblik.
   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 6. cduhrskov · april 10, 2017

  Hej Anne.

  Rod i mapperne. Søvnen der ikke vil indhentes og hesten der er så fræk at hoppe ned fra computerskærmen og flytte ind i en lejlighed på første etage. Hvis ikke det er morsomt, så ved jeg ikke hvad er. En af mine tanker, mens jeg læste, var følgende: Hvis der bor nogen i stue etagen så har jeg ondt af dem. Det må larme voldsomt, når sådan et stort dyr danser rundt. Også selv om den mangler sko. Med mindre den kan formindske sig igen selvfølgelig, men det vil den sikkert ikke have lyst til.

  Tak for smilet.

  Kh Uhrskov

  Like

  • annelilleager · april 10, 2017

   Hej Uhrskov
   Rigtig mange tak for dit meget positive svar!
   Det glæder mig meget, at du fandt historien morsom! Så er den da lidt underholdende 🙂 .
   Ja – de underboere tænkte jeg også lidt på selv men gik så let hen over dem – også i tankerne. Det er ikke så godt med underboere, der kommer og banker på midt om natten. Derfor fik de ikke lov til at være med i min historie.
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 7. millemoses · april 11, 2017

  Hej Lilleager
  Forrygende historie, er helt enig med de andre kommentatorer. Du befinder dig der et sted mellem drømmen, søvnen, computerens flimren og virkeligheden, hpen opløses i noget læseren ikke ved om er fantasi eller virkelighed. Starten er rod i computeren (uhh… jeg er hooked med det samme) det kender jeg kun alt for godt. Hesten er iflg. drømmetydning symbol på sexualitet, din historie går i mit hoved op i en højere enhed.
  Tak for læsning.
  kh m

  Like

  • annelilleager · april 11, 2017

   Hej Mille

   Rigtig mange tak for dejlig positiv respons, som jeg er super glad for!
   En sexet hest – hm. Ha ha. Er det Jung eller moderne drømmetydning?
   Jeg har aldrig fået kendskab til drømmetydning. Lidt fordi jeg synes, jeg selv kan tyde, hvad mine drømme fortæller mig i relation til, hvad jeg har oplevet eller i hvilken situation, jeg er i.
   Men jeg er glad for, at teksten giver dig mulighed for en fortolkning!

   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

   • millemoses · april 12, 2017

    Har en ældgammel bog med krøllede bogstaver om hvad symboler i drømme betyder. Jeg ved ikke om det er Freud eller Jung eller noget ældre, men jeg havde en gentagen drøm som barn med en hest, der kom galopperende på den lille grusvej, hvor vi boede. Tror ikke så meget på de enkelte symbolers betydning, min far var smed og skoede heste, så det var nok derfor jeg drømte om dem. Du har helt ret i, at man ofte selv kan forstå, hvorfor man drømmer som man gør. I nat drømte jeg om at holde børnefødselsdag og forældre-børn privatfest med den klasse, jeg var klasselærer for – april er fødselsdagsmåned min yngste bliver 41 jeg har lige været til 80-årsdag hos hans far med kagemand og det hele, så helt klar sammenhæng, selv om tiden forskydes med 40-50 år. Nåh.. men det blev noget helt andet end tekstanalyse …. din tekst er på mange måder lige sådan en, der bevæger sig i tid og rum på en drømme-eventyragtig måde. Det er den type tekster jeg er mest glad for at læse. kh m

    Liked by 1 person

 8. glenstrupblog · april 11, 2017

  Hej Lilleager

  Herlig og skør historie, men, hvis jeg var dig ville jeg finde en tættekam i skuffen og gå teksten grundigt efter. Den kan, hvis der luges ud i snakkesaligheden, nok koges ned til det halve, og så har du en rigtig god fond, tror jeg.
  Undskyld korfattetheden, men jeg holder ferie.

  Like

 9. annelilleager · april 11, 2017

  Hej Glenstrup
  Rigtig mange tak, fordi du i din ferie har taget dig tid til læsning, og tak for ‘herlig og skør historie’.
  Muligvis kan afsnittet, der begynder med: ‘Mit hjerte hamre … osv.’ og det med ‘sindsyg i middelsvær grad’ udelades eller koges ned, men ellers er jeg ikke så sikker på, at du får ret herfra 🙂 . Det er jo ikke en rapport men en fortælling, og for meget nedkogt ville det drømmeagtige gå væk. Synes jeg. Der må også gerne være spor, men ‘sindsyg i middelsvær grad’ er muligvis lidt kliche.
  Men teksten skal være snaksagelig. Ellers ryger pointet.
  Foreløbig får teksten lov at stå.

  Like

 10. jesperodlp · april 12, 2017

  Hej Anne
  Det er fantastisk og fantasifuldt hvad du får ud af at rydde op på computeren, det myldrer med ideer. Allerbedst hvor hesten stikker hovedet frem og siger: Thorvaldsen. Et enkelt ord som hæver historien til et nyt plan. Nu kan jeg ikke få det billede ud af hovedet. Nå, videre til morgenmaden.
  Kh jesper o

  Like

  • annelilleager · april 12, 2017

   Tusinde tak skal du have Jesper! Den ros varmer rigtig meget! Især fra en person, der selv har en tilbøjelighed til at lave krøller på fantasien!
   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 11. inaravnkildeinaravnkilde · april 13, 2017

  altså jeg er faret vild i at kommentere, nu håber jeg den vil blive liggende, for det fortjener din rablende tekst. Dejlig, morsom, fantasifuld og hvordan ender hun som hest eller? jeg genkender det med mapperne i den grad.

  Like

 12. annelilleager · april 13, 2017

  Hej Ina
  Så lige, du har været her. Så kan man også læse din tekst. Skønt!
  Tusinde tak for den rigtig dejlige kommentar, som varmer!
  Hvordan hun ender som hest skyldes, at hun bliver det i sit eget hoved. Eller også vågner hun måske op på et tidspunkt 🙂 . Det er svært at vide …
  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 13. finnwilkenswordpress · april 14, 2017

  Det gode ved din historie er, at den er så langt ude. Jeg ser for mig, hvordan du har klukket, mens du skrev. Måske har du endog overvejet andre dyr, men fundet frem til, at en hest alligevel er det mest åndssvage, man kan forestille sig på 1. sal.
  Kunne der være lidt mere kaos? Kunne du strække den yderligere? Bare en tanke.

  Like

 14. annelilleager · april 17, 2017

  Ha ha ha. Rigtig mange tak for at være med på spøgen!
  Historien er ganske realistisk – næsten 🙂 .
  Jeg havde diskuteret med en ven, som mente, min formulering i min børnebog omkring en hest, der var hos smeden for at få nye sko på, ikke var nær så god som hans formulering, hvilket han selvfølgelig ikke fik ret i.
  Samtidig havde jeg tegnet en hest med seletøj og hele molevitten på til bogen.
  Om natten kunne jeg ikke sove og så hele tiden min egen tegning for mig, den var svitset ind i min hjerne, hver gang jeg prøvede at sove.
  Dagen efter var jeg træt og ikke udhvilet i en skrivegruppe, hvor vi fandt på at skrive en lynhistorie på et kvarter om en episode.
  Deraf historien kan du nok forstå.
  Bogen blev udgivet (med min formulering) – og havde ikke noget med min drømmetekst at gøre.
  Næ – det går nok ikke at brodere videre på teksten 🙂 Men tak for indputtet.

  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 15. ellaesb · april 19, 2017

  Hej Lilleager,
  Din fantasi bliver da vist mere og mere sprælsk, du har gennem tiderne været vidt omkring, husker jeg. Skriver du rent faktisk børnelitteratur??
  Ja, jeg tænkte også straks på Tarzan Mama mia, og så tænkte jeg også på, om du har elevator??Der er også noget mere litteratur/film om en hest i en lejlighed, men den er væk nu- altså inde i mit hoved.
  For øvrigt kan jeg sagtens følge dig i, at man næsten kan få mareridt af det der mappesystem på pc’en. Og det er så vidt jeg kan se ophavet til den videreudvikling, som sker i dit lille hesteeventyr.
  Hov, mon jeg er en dag for sent på den? Stoppede forårssæsonens skrivesemester i går?
  Hilsen Ella

  Like

  • annelilleager · april 22, 2017

   Hej Ella

   Rigtig mange tak for din fine og fyldestgørende respons!
   Jo, jeg har fået udgivet et par bøger. Den ene er otte noveller; den anden er en børnebog, som jeg, hvis jeg kan få tegnepennen op af lommen endnu engang, måske gerne vil lave en serie ud af.
   Det er bare sjovt at prøve. De kan ses på Saxo.dk , hvis man skriver mit fulde navn i søgefeltet. Der ligger også nogle e-bøger.

   Der er ikke elevator – he he – i min lejlighed. Da jeg skrev den, kom jeg til at tænke lidt på ‘Otto er et næsehorn’. Jeg kender ikke rigtigt de andre hesteeventyr.

   Du er ikke spor for sen på den. Det er jeg til gengæld blevet pga. en forkølelsesinfluenza, som lige ville overfalde mig. Og jeg skal nok kommer over og kommentere hos dig!

   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 16. dortefolkmann · april 19, 2017

  Kære Anne

  Hold da op, hvor er det en skøn historie! Først nogle små tankedrys, så en lille hest, pludselig en stor hest, dialog med hesten, dialog med sig selv om hvad man stiller op med en hest på 1. sal – ja for den skal vel ud? Pagtfuld nøgtern bemærkning til et drømmesyn. Ja for det er vel et drømmesyn, eller …? Til sidst den endelig personificering, og hesten bliver ført om bord på en bil, ikke af to staldfolk, men to hvide sygehuskitler.

  Fremragende! Jeg har slet ikke lyst til at se kritisk efter om noget kunne forbedres? – det er der garanteret ikke. Der er et flot flow i historien, og dejligt at du ikke slutter med bare at vågne op.

  Tak for en god læseoplevelse.
  kh dorte

  Like

  • annelilleager · april 22, 2017

   Kære Dorte

   Du skal have tusinde tak for din meget dejlige kommentar! Den varmer rigtig meget!
   Med en sådan historie er man aldrig helt sikker på, hvordan den bliver modtaget.
   Du har samlet det præcise overblik. Det kan ikke gøres bedre!

   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 17. benseonline · april 22, 2017

  Dejlig absurd historie Anne, Det er skønt som du veksler mellem forskellige tilstande (sovende og vågen; menneske og hest; kaos i hovedet over den tilsyneladende mappe(u)orden i computeren) … dejlig kaotisk læsning. Eminent løsning af opgaven og flere gange smil på læben da jeg læste. Tak for en god og velfortalt historie. khb

  Liked by 1 person

 18. annelilleager · april 22, 2017

  Kære Benedicte

  Rigtig mange tak! Din kommentar glæder mig utrolig meget!
  Jeg er også glad for, at du fik smil på læben ind imellem!
  Jeg er blevet forhindret af en influenza i at få kommenteret de sidste incl. dig. Men jeg lover, det kommer!

  De bedste hilsner fra Anne

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s