Hvor kommer tanken fra?

Hvor kommer tanken fra?
Camilla trækker i Frede, der i dag har kasket på.
Aben giver hende et lille strøg på kinden men siger ingenting.

De går igennem Zoologisk have som to sammensvorne. Det gør de en gang om ugen. De går rundt i haven på små ukendte stier. Det er forbudt at lade aber gå løs. Men Frede er tam, og hverken hun eller Frede går løs, tænker Camilla. De holder jo i hånden.
Camilla bliver snart teenager, og der er så meget, hun synes, hun må finde ud af.

-Voksne er underlige, synes du ikke Frede? De vil bestemme alt, hvad man skal mene, og de er ikke særlig gode til at mene, det de siger. Der mange mennesker, der ser på dyrene i Zoo, ikk’ ? Sidste gang, vi havde gået tur, læste jeg i fysikbogen om, hvor mennesker og dyr oprindeligt kommer fra. Det er evolutionen, stod der, noget med at små encellede amøber har udviklet sig over mange milliarder år og er blevet så sammensatte af celler, at de er blevet til større dyr og til sidst mennesker. Tror du, vi består af en hel masse amøber? Så spurgte jeg bagefter mor, hvor tanken kommer fra. Og mor sagde noget om overlevelse, og at amøberne havde udviklet sig fra overlevelse, som er blevet til vores tanker.

Det er noget vrøvl ikke Frede? De små encellede amøber er da fuldstændig ligeglade med at overleve. Skulle amøbecellen være født med at ville overleve? Hvor kommer amøben i det hele taget fra? Og hvorfor kan et træ ikke tænke? Det siger mor, det ikke kan. Det har ellers mange celler. Hvorfor lever træer og dyr og ikke f.eks. jernplader og sten? Vores fysiklærer siger, at al masse består af ioner. 
Vand og kulstofforbindelser er det, der giver livet, sige han også. Hvad mener du Frede? Det lyder enkelt, men hvordan gør man det levende, når man blander det?

Hvor meget tror du, tanken fylder? Mon den er blevet større end amøben? Måske er det en masse amøber, der er blevet til en masse tanker. Jeg kan prøve at lægge en tanke ned i vandet og se, om den kan svømme. Ha ha ha, hvor skægt at tænke på. En tanke kan alt. Den kan flyve jorden rundt og ud i universet, hvis den vil. Og hvor har den så lært det? Men kan den også svømme som en amøbe, hvis man kunne tage den ud af hovedet og lægge den i vand? 

Frede plejer ikke at sige så meget. Han nikker, lytter og ser alvorlig ud, og så er han god til at klø sig. Han er en klog abe, der ikke kommer med halve forklaringer, som de voksne tror kan give en hel forklaring på alting. Kemi og biologi…
– … ja ja; den er god med dem, ikke Frede? Jeg kan tænke. De voksne og Google eller bøgerne bør sige noget, så man kan vide det. De skal svare på det, man spørger om.

Frede klør sig i håret og skal til at hoppe op i et træ. Men Camilla kan styre ham. Han retter sig efter hende.

I dag hopper han alligevel op i træet og videre ud på den anden side, ud på vejen. Camilla farer efter ham. Dumme Frede, du er ikke så klog alligevel, kom tilbage. Møjsommeligt må hun klatre over et højt hegn. Heldigvis står Frede på den anden side og venter på hende. Han rækker armene op og tager imod hende.

Folk nede på gaden flygter og kommer tilbage. Nu står de i en rundkreds og ser på, at Frede med kasket på hovedet hjælper Camilla ned fra indhegningen. Frede er en fredelig abe. Sådan ser det ud, indtil Frede sætter i løb med Camilla under den ene arm.
HJÆLP HJÆLP

Mor kommer drønende ind i stuen:
“Hvad er der i vejen Camilla? Er der nu Frede i fjernsynet igen? Er du ikke ved at være for stor til den udsendelse?”

28 comments

 1. Maybritt O'Hare · oktober 23, 2015

  Hej Anne!

  Herlig og underfundig, filosofisk tekst om tankens oprindelse – det er en rigtig sjov tanke 🙂
  Jeg kan godt lide idéen i teksten, men jeg synes også, at jeg ind imellem trænger til “ophold” – der bliver tænkt mange tanker, som alle kræver en tanke …
  Jeg synes måske nok, at det er lidt vel “voksent” at kende til ioner, overlevelsesgener og kulstofforbindelser, når man er 10 1/2 år gammel – men jeg aner ikke mere, hvad man lærer i skolen og hvornår …

  Denne her er jeg vild med: “De vil bestemme alt, hvad man skal mene, og de er ikke særlig gode til at mene, det de siger … ” – SÅ fint formuleret 🙂

  Herlig afslutning – godt, at Frede ikke stak af med Camilla i virkeligheden;)

  Tak for den!

  KH
  MOH

  Like

  • annelilleager · oktober 24, 2015

   Hej MOH

   Rigtig mange tak for positive og konstruktive kommentar.
   Det glæder mig, at du finder idéen med tanken sjov, og også underfundig og filosofisk!

   Jeg slettede næsten med det samme de 10½ år, så jeg har nok rettet, imens du læste.
   Aldersgruppen er jeg ikke sikker på, men jeg forstiller mig en pige i præ-puberteten. I den alder stiller mange unge spørgsmål ved alt det uforklarlige. Jeg forestiller mig ligeledes en mor, der prøver så godt hun kan, at svare på spørgsmålene, også med voksenord.
   Du har ret i, at teksten måske trænger til ophold, men her forestiller jeg mig hendes indlevelse i filmen om Frede, hvor hun samtidig snakker med ham om det, der optager hende. At hun er en strøm af ord/tanker og film i sin egen verden.

   Det, hun siger til Frede, kan måske brydes, og hendes lidt voksne holdning kan måske sættes op på en anden måde. Jeg er ikke så sikker, men overvejer 🙂 !

   Tak for god læsning og gode forslag!

   Bedste hilsner fra Anne

   Senere: Jeg har sat hendes tanke-tale til Frede i kursiv og har smårettet. Håber teksten dermed er blevet lidt mere overskuelig. Og indholdet mere troværdig i forhold til alderen.

   Like

 2. anneboell · oktober 23, 2015

  Hej Anne
  Sikke en fin historie. Hvor kommer tankerne fra når man har sådan en fantasi og sans for en god historie som du? Jeg er vild med den!
  Hvis det var min historie ville jeg fjerne hele afsnittet med Frede i fjernsynet og så lade den slutte der. Det er noget af en slutning som jo nok minder om King Kong, ihvertfald for mig.
  Mht. hvad børn ved eller ej, har du set denne video, https://www.facebook.com/GianniLuminatiOfficial/videos/1011033685595100/ Snak lige om klogskab.
  Jeg er vild med din historie og pigens enetale.
  Hilsen Anne

  Like

  • annelilleager · oktober 24, 2015

   Hej Anne B.

   Du skal have rigtig mange tak for din dejlige kommentar og især for, at du er vild med historien og pigens enetale! Det glæder jo mit skrivehjerte meget 🙂 !

   Desværre kan jeg ikke få så meget ud af dit link, da min pc laver pauser hele tiden og midt i ordene. Men jeg forstår, at drengen er 8 år og meget optaget af myrerne. Jeg fornemmer også, det er et klogt barn, der vil finde ud af det hele. Børns udvikling er på nogle punkter meget forskellig.

   Jeg tror, jeg beholder slutningen med fjernsynet. Det er jo til dels et børneunivers, og så må historien set med mine øjne ikke slutte med, at man ikke ved, hvad der sker med Camilla. Ellers kunne jeg selvfølgelig fortsætte historien og blive i abeuniverset 🙂

   Bedste hilsner fra Anne L.

   Like

 3. judithmarli · oktober 23, 2015

  Hej Anne.
  Jeg sidder og smiler. Klog pige, hende camilla. Synd, at Frede ikke kan tale og forstå. Han kan bare klø sig.
  Jeg elsker din sjove historie, der slutter på en uventet måde.
  Kh Marli

  Like

 4. annelilleager · oktober 24, 2015

  Hej Marli

  Rigtig mange tak for de flotte ord, som glæder mig meget!
  Jeg tror nu, at Camilla er af den opfattelse, at Frede sagtens kan forstå hende, også meget bedre end de voksne kan 🙂 – i hvert fald så længe, hun ser fjernsyn.
  Jeg er især meget glad for din sidste sætning!

  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 5. ellaesb · oktober 25, 2015

  Hej Anne,
  Noget af et naturvidenskab – interesseret barn. Hvis børn får noget ud af ethvert enkelt emne i TV, så er det da muligt, din Camilla har hørt /set nævnte fænomener. Men at forstå og sammenholde begreberne, det er vel mere usandsynligt. Om Frede er en Tv-figur ved jeg ikke, men aben er levet ind i pigens fantasi.
  Jeg kan godt se, du har mange forskellige idéer til dine skriverier, og historien her med amøber og ursuppe, tanker og handlinger er spændende. Men bare det stakkels barns hoved ikke bliver for overspændt. Jeg kunne næsten ønske for hende, hun fik en lille silkeabe at lege med.
  Fint og helt anderledes indslag til ugens oplæg.
  Hilsen Ella

  Like

  • annelilleager · oktober 25, 2015

   Hej Ella

   Du skal have mange tak for læsning og god, konstruktiv respons!
   HP er nær teenageralderen, hvor hun godt kan samle de forskellige dele i hovedet men dog ikke er blevet voksen endnu.

   Jeg har spændt teksten lidt op med bl. a. kursiv, hvor hun tænker og oplever gennem aben på tv-et, og har tilføjet hendes ca. alder.
   Du har nok ret! Så giv dog pigen en silkeabe 🙂 !

   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 6. millemoses · oktober 25, 2015

  Hej Anne
  Dine hpere læser jeg som to børn, der leger, de er aber, der går tur i zoo. De snakker filosofisk med hinanden og det på et meget højt niveau. Måden de snakker på er ikke som skolebørn vil jeg vove at påstå. Men som fiktive små livskloge vidunderbørn i en eller anden genetisk fremtidsvision er det ok.
  Det virker som et eksperiment fra din side, og det er altid spændende, når nogen gør det. Dog er det lidt svært at læse, fordi tegnsætning og direkte tale er om ikke udeladt, så noget alternativt brugt.
  Læste hos Marie.e., at hun havde skrevet deruda… og ladet det ene ord tage det andet. Er det noget I har aftalt, for det lyder interessant. Jeg har prøvet det i højskoleregi, men her, hvor vi kun har det skrevne at forholde os til og ikke lyden af en stemme, der læser op – en fysisk situation, alle er med på. Så synes jeg ikke, det er nemt at forholde sig til som kommentator.
  Godt med et eksperiment, det er jeg altid med på. Men oktober er en dårlig måned for mig at skrive i, der er så meget andet, jeg skal have styr på. Derfor har jeg indtil nu fundet nogle “gamle” ting, som ingen har set, hældt bogstaver og rim ud ala Glenstrup – og forholdt mig alternativt til DnS som helhed. I denne uge tror jeg helt jeg springer over og bare kommenterer alle andre, så tak for læsning af noget helt nyt, men du behøver ikke at lede efter mig for at svare, blognissen har givet mig fri i denne uge.
  kh mille

  Like

  • annelilleager · oktober 25, 2015

   Hej Mille

   Tak for læsning og respons 🙂

   HP er jo omgivet af mennesker og dyr i Zoo, som dog ikke kan se hende. Hun ser dem gennem skærmen.
   Jeg har prøvet at gøre teksten lidt mere overskuelig ved at bruge kursiv, der hvor HP tænker sig ind i Fredes og Tv’ets udsendelse med sine egne tanker om altings oprindelse, der ud fra min erfaring er ret almindelige for den aldersgruppe.
   Jeg har ikke på noget tidspunkt lavet alternative tegn! De er ganske efter retskrivningsordbogen.

   Jeg plejer at lader det ene ord tage det andet, når jeg skriver. Jeg får en idé, og så kommer inspirationen hen ad vejen, hvor den helst skal følge opgavelyden. Jeg har simpelt hen svært ved at skrive ud fra noget fastlagt. Jeg aner ikke på forhånd, hvordan mine tekster ender. Der er intet usædvanligt i det.
   Denne gang har jeg bare været bevidst om at begynde fra en ende, fordi Glenstrup gjorde en del ud af at skrive om det i forrige opgave. Jeg ved ikke, om Marie E. også skriver sådan, det må du spørge hende om.

   Nå men hav en god ferie fra DnS 🙂

   Bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

   • millemoses · oktober 25, 2015

    Men Anne Lilleager, jeg aner ikke hvem Frede er, hvis han ikke er et produkt af din fantasi, og jeg har meget svært ved at følge den tekst du har skrevet, jeg har ikke tænkt på opgavens ordlyd bare læst din tekst med åbent sind, og forstår ikke en hujende fis… kh m

    Like

   • millemoses · oktober 25, 2015

    kursiven hjalp, nu forstår jeg lidt

    Liked by 1 person

 7. elsems · oktober 25, 2015

  Sjov og velskrevet historie. Jeg er lidt i tvivl i starten om hvem Frede er, men får så klaring på det i andet afsnit.
  Det er et klogt barn, der fortæller aben om sine tanker, men børn af i dag får jo en masse information gennem TV og computer, og så har de jo selvfølgelig også mange spørgsmål om det de hører og ser.
  mvh elsems

  Like

  • annelilleager · oktober 25, 2015

   Hej Else
   Du skal have mange tak for en god respons!
   HP er kvik og søger oplysning om meget. Jeg tror, hun er lidt af en nørd, eller hun udvikler sig måske til at blive det 🙂
   Jeg er glad for, at du tager min historie som den er! Tak for det!
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 8. Nielsdatter · oktober 25, 2015

  Hej Anne
  Det er dælme en kvik unge med en livlig fantasi, hende Camilla! Og Frede er vist lidt af en lømmel.
  Det er et skægt miljø at formulere en så reflekterende tankestrøm. Det gør læseoplevelsen helt finurlig.

  Jeg falder over en enkelt smutter med nogle store bogstaver:
  “– ja ja; den er god med dem, ikke frede?”
  Her ville jeg have stort ‘J’ i det første ‘Ja’ og naturligvis også ‘Frede’ med stort.

  Ellers er det en fin og pudsig opgavebesvarelse 🙂
  God søndag,
  Nielsdatter

  Like

 9. annelilleager · oktober 25, 2015

  Hej Nielsdatter

  Tak i lige måde 🙂 !
  Det er en kvik HP, du har helt ret, men er det ikke sådan, nogle ofte er i den alder? De er nysgerrige og vil gerne have styr på en masse ting.

  Du skal have tak for at gøre mig opmærksom på, at Frede skal med stort! Det er flux blevet rettet. Jeg havde faktisk set det men glemte at rette. Og ‘ja-et’ skal med lille, fordi det er en fortsættelse af tankestrømmen, men jeg hade ikke tydeliggjort det, så også tak for det!

  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 10. Aviaaja · oktober 25, 2015

  Kære Anne

  Hvor er det en skøn fortælling om pigen, der må være i – eller omkring puberteten, hvor neuronerne eksploderer og vidensbehov, refleksion og filosofi kører på højtryk. Samtidig har hun stadig barnets evne til fuldstændig fordybelse. Her er hun med hele sig, sine tanker, overvejelser og forvirring inde i skærmen hos Frede.
  Så flot, at du lader læseren blive i troen om, at hun er dyrepasser og går tur med aben, lige til allersidst.

  Herlig og meget opfindsom løsning af ugens opgave!

  Kh Aviaaja

  Like

 11. annelilleager · oktober 26, 2015

  Kære Aviaaja

  Du skal have tusinde tak for den meget flotte ros! Jeg er helt rørt!
  Du er usædvanlig god til at gennemskue og fortolke! Du rammer lige på kornet.
  Det med dyrepasseren er virkelig godt set! Selvfølgelig er det det, HP drømmer at hun er.
  Du satte lige et ord på, jeg kan bruge 🙂 Tak for det!

  De bedste hilsner fra Anne

  Liked by 1 person

 12. Amanda Gyldenlyng · oktober 28, 2015

  Hej Anne Lilleager

  Ja, hvad er en tanke egentlig?
  Det sidder jeg og funderer over, nu hvor jeg lige har læst din historie. Og det er flot, når en historie får læseren til at spekulere.
  Jeg tror på den videbegærlige, fantasifulde pige her – og håber, hun bliver med at være så nysgerrig og tænksom.
  Rammen om det er så, at hun gerne vil være dyrepasser. Jeg kan ikke helt få det til at have sammenhæng med den øvrige spekuleren, men har bestemt mig for at forstå det som en udvidelse af hendes tankeverden – der foran fjernsynet.
  Kontraster er vel den ydre hygge foran TVet contra alt det, der tænkes?
  Jeg er ikkesikker på, jeg helt er “med” denne gang, men din tekst vil helt sikkert rumstere i mit hoved for en tid 😉

  Vh. Amanda

  Like

  • annelilleager · oktober 29, 2015

   Hej Amanda

   Rigtig mange tak for at læse her og for et godt svar som altid!
   Jeg er glad for, at du tror på historien (pigen).

   Det med dyrepasseren er en fortolkning, som jeg tog til mig. Der er ikke noget i teksten, der siger, at hun vil være dyrepasser, så det kan jeg godt forstå, du ikke kan se. Men det kunne jo godt være, hun drømmer/leger, at hun er det. Hun holder jo Frede i hånden i sin fantasi, imens hun ser Frede (aben) i fjernsynet.

   Kontrasten, have jeg tænkt mig, var det usædvanlige i, at HP går rundt i Zoo med en abe i hånden og snakker med den – hvad hun jo så kun gør i fantasien. Klimaxet at hun ikke kan få has på sin fortrolige ven aben 🙂 til sidst.

   Dejligt at du også tænker på, hvad en tanke i grunder er! Det var ‘den tanke’ hm – der gav mig inspiration til historien.

   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 13. Dorte Stetter · oktober 28, 2015

  Det er en skøn fortælling om en pige, der drømmer om en tam abe – en usynlig ven, som bare lytter. Den rummer en stille poesi og slutningen er sjov. Mange tak 🙂

  Like

  • annelilleager · oktober 29, 2015

   Hej Dorte

   Rigtig mange tak for læsning og dit positive svar!
   Man kunne godt tolke teksten som, at det er en pige, der drømmer om en usynlig ven, der bare lytter. Dejligt med forskellige fortolkninger!

   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 14. cduhrskov · oktober 28, 2015

  Hej Anne.

  Ja hvor kommer tanker fra? Jeg spørger, fordi jeg gerne vil fonde stopknappen til dem ind imellem. De kan nemlig være ret så irriterende. 😂

  Fornøjelig tekst og velskrevet. Jeg blev lidt jaloux over hendes abe, men så indså jeg, jeg da kan opfinde min egen. Den ville dog ikke stikke af. Tror jeg. Tak for god underholdning.

  Kh Uhrskov

  Like

 15. annelilleager · oktober 29, 2015

  Hej Uhrskov

  Mange tak for positivt svar og for læsning!

  Ja somme tider kører tankerne på non stop, og det er ikke så rart, hvis man ikke selv kan bestemme retningen.
  Sådan tror jeg også HP i teksten her havde det lidt. Det var derfor, Frede-aben nåede at stikke af fra hende 🙂 .
  Men lige så snart, man selv kan bestemme, som du ville kunne med din fantasi-abe, så stikker den selvfølgelig ikke af.

  Aben hedder i øvrigt Frede, fordi det skulle være en fredelig abe.

  Tak for at lege lidt med på spøgen!

  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 16. marieengling · oktober 30, 2015

  Hej Anne
  Jeg har også læst kommentarerne og forstår at Frede er en fantasiabe. Da jeg var barn, ønskede jeg mig sådan en abe – og en lille hvid pudelhund. Hver dag skulle de hente mig fra skole, aben skulle ride på ryggen ag pudlen 😉 Hvor kommer sådan nogle fantasier fra?
  Jeg var ikke klar over, at det var pigens fantasi. Jeg troede, hun havde en abe. Og da du nævnte det med fjernsynet, tænkte jeg, at det nok var noget af det børnefjernsyn, jeg er gået glip af de sidste 30 år.
  Om pigen ser det hele i fjernsynet, er jeg ikke klar over, eller om filmen handler om en abe, som pigen har forelsket sig i og så digter hun, mens filmen kører med hende selv i hovedrollen?
  At hun filosoferer undrer mig ikke, børn gør sig mange tanker på hver sin måde. Måske har du tænkt sådan?
  Der er lidt huller i hendes viden, men hun bruger, hvad hun har hørt.
  (Pst, jeg har svaret, men sig det ikke til nogen – tanker er energi af en højere frekvens end den, vi kan se.)

  Jeg synes, at tegningen af barnet gennem monologen er det bedste. Rammen er mindre vigtig.
  Kh
  Marie

  Like

 17. annelilleager · oktober 30, 2015

  Kære Marie

  Tusinde tak for en god kommentar!
  Jeg har forestillet mig som du skriver: at filmen handler om en abe, som pigen har forelsket sig i og så digter hun, mens filmen kører med hende selv i hovedrollen?

  Det første, tredje sidste og anden sidste afsnit er hendes fantasi/tanker til sig selv set lidt med den alvidende fortællers øjne. Det midterste med kursiv (det primære) er hendes snak til aben/Frede, hvor hun fortæller ham om alle sine tanker. Det hele foregår under en ugentlig fjernsynsudsendelse om Frede.
  Det sidste afsnit er nutid og tilstedeværelsen. – Det er vist temmelig vanskeligt at sætte logisk op 🙂 , men du gennemskuer min fremstilling meget flot!

  Jeg ved ikke, hvordan teksten strandede i mit hoved, men sådan blev den.
  Tak også for dit pst. 🙂 – og jeg skal nok lade være med at sige det til nogen. Tænkte nok, det var noget i den retning. “Ordet” lader vi så Kaj Munch om at forklare 🙂 .

  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 18. nanacajus · oktober 30, 2015

  Hej Anne

  Sikke en fantasifuld og undefundig tekst med filosofiske undertoner. (Kom til at tænke på “Sofies verden”) Det er en sjov scene, at forestille sig en pige i Zoologisk have, der taler med sin tamme abe om evolution. Det er dejlig bizart og godt fundet på, og lige som man som læser hopper med på ideen, trækker du tæppet væk under en. Det er en god effekt, at sætte teksten ind i en helt ny dimension til slut.

  Måske er selve filosofi-delen en anelse lang, som andre vist har været inde på? Men ellers var det en sjov læseoplevelse at blive præsenteret for pigens univers.

  Bedste hilsener

  Nana

  Like

  • annelilleager · oktober 30, 2015

   Hej Nana
   Du skal have tusinde tak for den meget positive kommentar!
   Den filosofiske del er sikkert lidt lang! Og jeg er rigtig glad for, at du synes, slutningen har en god effekt. Den var jeg i tvivl om.
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s