HAREMMET

Fingrene væk! Lad være med at røre ved mig!
Jeg soler mig i al din skønne opmærksomhed, hvor du beundrer mine stadigt voksende kurver, der bliver mere og mere uimodståelige. Men dertil og ikke længere. Jeg er ikke moden.
Jeg rødmer, sørens osse. Den rædselsfulde tid, man har fortalt mig om, er måske snart inde. Alt vil blive usikkert og uvist. Jeg vil gerne være i fred lidt endnu for din berøring.

Det er dig, der bestemmer over mig, det ved jeg godt, og jeg er nødt til at følge dig. Men kan du ikke først tage Citra? hun er så sur. Hun trænger til, at der er nogen, der tager hånd om hende, har jeg hørt. Og Pyra er grøn at se på; hun er dog mere moden indvendig, end man kan se. Nu er hun ved at blive gul af misundelse over al den opmærksomhed, jeg får. Så tag dog hende, så hun bliver glad. Hun har ikke min fine blødhed og er for hård til at rødme, men hun er meget mere parat end jeg.

Vi sidder i rundkredse. Vores stammor står og holder på os lidt endnu, på mig og mine søskende. Men dig kan vi aldrig gardere os imod.

Jeg er næsten moden og er bange for, du står på spring for at overfalde mig. Jeg gruer.

Du kan da se, du har andre muligheder end at tage mig ik? Men selvfølgelig vil jeg heller ikke ønske at blive overmoden og kasseret som Musa. Hun var i sine unge dage så høj og smuk i sin gule klædning.
Man må holde sig frisk. Det er en balancekunst.

Min søsters skæbne var tragisk. Hun var også kun næsten moden; alligevel tog du hende og smed hende derefter på jorden. Nu ligger hun som et æbleskrog og lægger hvide frø.

Noget griber om mig, er det dig?… så hold da op. Jeg ved godt, jeg er sprød og sød, men –  Av av nej, la vær, du  skærer og  lyder som … kaisch  kaisch …

39 comments

 1. ninasander · oktober 16, 2015

  Kære Anne

  Sådan kan det gå, når en dræbersnegl, eller bare en snegl, møder et jordbær.
  Fin fortælling. Jeg var godt underholdt.
  Kun en lille anke, det er sikkert en fejl, der er opstået, da du gennemarbejdede din tekst
  “din skønne opmærksomheden” Lige disse bøjninger hænger ikke sammen.
  Ellers intet at udsætte.
  Vh Nina

  Liked by 2 people

  • annelilleager · oktober 16, 2015

   Kære Nina

   Mange tak for den gode kommentar og for at du blev godt underholdt!
   Jeg har glemt at rette bøjningen, da jeg rettede, som du skriver. Fik ikke slettet et -en. Også tak for det!

   Din tolkning på en snegl og et jordbær var ikke lige det, jeg havde tænkt men udmærket set! Det kan være svært at være tankelæser, når jeg glemmer at skrive, hvad jeg taler om.

   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 2. inaravnkilde · oktober 16, 2015

  nå, jeg så et æbletræ for mig, med æbler i alle stadier af modenhed. Og mennesket er en lille dreng på æbleskud.
  Heldigvis er det læseren der bestemme, hvad teksten handler om. God ide, hvis altså jeg tolker efter hensigten, også ellers selvfølgelig! sikke den fantasi vi har.
  hilsner ravnkilde

  Liked by 1 person

  • annelilleager · oktober 16, 2015

   Det var flot set Ravnkilde!
   Jeg skriver om et æble og fik bare ikke sat æble- foran -skrog til sidst. Det var en fejl.
   Charmerende om drengen på æbleskud. Det kunne det sagtens være. Det er et menneske, som holder øje med frugterne i haven.
   Tak for en god tilbagemelding!
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 3. Carsten Milvang · oktober 16, 2015

  Hmm, et væsen noget, smukt og interessant skrevet. Men jeg kan ikke gætte hvad det er. Noget med en puppe måske? Svær opgave at skrive, og vanskelig at bedømme. Det du skriver fungerer fint synes jeg, men jeg er ikke med. Mangler et lille ‘ aha’ hint til sidst. Eller osse kan jeg ikke læse det ordentligt. Fin løsning, anyways, for du har en tanke og en lidt rørende og ‘ irriteret fortælling. Bare jeg dog forstod pointen 😉 KH Cm …

  Liked by 1 person

  • annelilleager · oktober 16, 2015

   Hej Carsten

   Mange tak for en dejlig tilbagemelding!
   I 3. sidste linje skriver jeg: “Nu ligger hun som et skrog og lægger grønne frø.” Det skal være ‘æbleskrog’. Ved ikke helt, om jeg glemte ‘æble’ eller jeg troede, historien var gennemskuelig foruden. Det er den slet ikke, kan jeg se på kommentarerne – og sorry for det! Det er rettet.
   Det er et menneske, der holder øje med æblerne, som det næsten modne æble er bange for skal forgribe sig på hende.
   Jeg blev inspireret af at se på min frugtskål 🙂

   Også mange tak for positiv læsning!

   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 4. ullagenboe · oktober 16, 2015

  Hej Nina. Æblet som væsen er godt fundet på. Teksten minder mig om de tre bukke bruse som beder trolden om skånsel fordi de andre er meget federe (mere modne) end de selv. Fint fortalt. Hilsen Ulla

  Liked by 1 person

  • annelilleager · oktober 16, 2015

   Hej Ulla
   Tak for læsning og en positiv kommentar!
   Skæg sammenligning med de tre bukke bruse, men hvorfor ikke. De var bange for at blive spist af Trolden, ligesom æblet er bange for at blive spist af mennesket.
   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 5. Mette Delfs · oktober 16, 2015

  Hej Anne,
  Sikke en sjov ide. Du må have rettet i teksten sidenhen, for jeg læste et æbleskrog og var derfor ikke i tvivl om, at du talte om æbler, til sidst i det mindste. I første omgang var jeg omkring drivhuset og peberfrugter i grønne, gule og røde nuancer, men æbler virker også. Historien er godt fortalt. 🙂
  Kh
  Mette

  Like

  • annelilleager · oktober 19, 2015

   Hej Mette
   Mange tak for det! Jeg havde til hensigt at være mystisk og først komme med ‘løsningen’ til sidst men måtte erkende efter kommentarerne, at jeg vist havde været uforståelig i stedet for. Især fordi jeg havde undladt at skrive, hvilket ‘skrog’ det var, der var smidt på jorden.
   Tak for positiv kommentar og læsning!
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 6. marieengling · oktober 17, 2015

  Hej Anne
  Jeg forstod den godt. Var lidt på vildspor en overgang pga den aflange orange, som fik mig til at tænke på græskar som skulle skæres i på denne årstid. Kun og alene derfor, var det godt, at der stod æble foran skrog.
  Lige den der med mor og rundkredsen forstod jeg ikke. Tænker æblerne ligger på et fad i en rundkreds.
  Et æblevæsen – ser man det 😀
  Men god ide at skrive fra et æbles synsvinkel.
  Kh
  Marie

  Liked by 1 person

  • marieengling · oktober 17, 2015

   Nej altså. Det var den høje i den gule selskabskjole, der fik mig til at tænke på græskar.

   Liked by 1 person

  • annelilleager · oktober 19, 2015

   Hej Marie
   Rigtig mange tak for læsning og godt svar! Flot og dejligt du forstod, hvad jeg skrev om 🙂 ! Måske lige bortset fra frugtskålen, men det er mig, der har skrevet teksten utydelig.
   Jeg har rettet det med mor og rundkredsen ind og også navne på frugterne. Håber det kan være et hint til bedre afklaring.
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

   • marieengling · oktober 20, 2015

    Hej Anne. Jo nu kan jeg forstå, at de stadig hænger på træet, deres stammoder, men den gule kjole forstår jeg stadig ikke.
    Synes egentlig godt, du kan undvære “gnaske, gnaske” til sidst.
    Kh
    Marie

    Liked by 1 person

   • annelilleager · oktober 20, 2015

    Hej Maria
    Rigtig mange tak for at både læse og se ind igen!
    ‘Musa’ betyder banan.
    Jeg har rettet ‘gnaske gnaske’. Tak for hjælpen!
    Bedste hilsner fra Anne

    Liked by 1 person

   • marieengling · oktober 21, 2015

    Nåå, ja 🙂

    Like

 7. Per Thunedborg · oktober 18, 2015

  Er helt sikker på, at det må være sådan, at være et modnende æble! Der gik jo klart lige lidt tid, som der skulle, før jeg vidste det var æbler. Fint skrevet. Og sjovt tænkt. Med de forskellige skæbner, der kan overgå et æble. Godt hun ikke havde kendskab til mosteriskæbnen!
  Hilsen Per

  Liked by 1 person

  • annelilleager · oktober 19, 2015

   Hej Per
   Ha ha ha. Ja det var hun heldigvis imellem alle sine bekymringer uvidende om 🙂
   Mange tak for respons og de gode, positive ord!
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 8. Sarah V · oktober 18, 2015

  Hej Anne
  En vældig fin ide med et æble som væsen. Og ingen tvivl herfra om at det var et æble. Tænk hvad der kan komme ud af at kigge på en frugtskål 🙂
  Jeg tænkte at navnene Cita og Perla måske var et tidligt hint, men mener ikke at det er æblesorter, jeg kender dem i hvert fald ikke. På den anden side, havde du kaldt dem Ingrid Marie og Filippa havde jeg nok gættet det alt for tidligt og de navne passer vist heller ikke for godt til at læseren skal tro det er et egentligt harem.
  Kh
  Sarah

  Liked by 1 person

  • annelilleager · oktober 19, 2015

   Hej Sarah
   Rigtig mange tak for positiv tilbagemelding!
   Jeg har rettet navne til efter deres rigtige navne, men har ladet dem slutte på ‘a’ for at gøre dem mere feminine. Flot at du gennemskuede teksten, som jeg vist havde fået gjort lidt for sløret!
   Bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 9. cduhrskov · oktober 18, 2015

  Hej Anne.

  Jeg var ikke helt sikker på, hvilken væsen vi snakkede om her, men blev dog klogere. Flot tekst. Tror det er første gang, jeg har læst en tekst fra et æbles synspunkt. Får da lidt dårlig samvittighed over at jeg har været på æblerov ikke mindre end to gange i denne uge. Ups. Men for søren det har været nogle gode tærter ;).

  Tak for god underholdning.

  Kh Uhrskov

  Like

 10. annelilleager · oktober 19, 2015

  Hej Uhrskov
  Ha ha ha. Godt tærterne blev gode og du ikke blev opdaget af æblepolitiet 🙂 . Det er jo lige årstiden, hvor de har travlt.
  Flot du alligevel gennemskuede teksten. Jeg har rettet lidt ind i dag, så jeg håber, teksten er blevet lidt mere forståelig imens man læser.
  Tak for læsning og god kommentar!
  Bedste hilsner fra Anne

  Like

 11. judithmarli · oktober 19, 2015

  Hej Anne. Jeg var slet ikke i tvivl. Det var da peberfrugter du havde skrevet om. Men så kom ordet skrog, og så vidste jeg, at det måtte være æbler du havde i tankerne. Ja, man skal ikke plukke noget der ikke er modent. Det være sig hvad som helst. Godt fundet på.
  Kh Marli

  Like

 12. annelilleager · oktober 19, 2015

  Hej Marli

  Rigtig mange tak for læsning og dejlig respons!
  Det er rigtig flot, at du fandt ud af betydningen pga. ‘skrog’ alene!

  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 13. ellaesb · oktober 19, 2015

  Hej Anne,
  Jamen når man kommer til så sent er der ligesom ikke mere gætteri. At det var æbler var jeg nok ikke i tvivl om, men med “han” var jeg lidt mere i tvivl. Men jeg har det fint med æblet som et besjælet væsen, et æble ved man hvad er. Dit “spor” med stammor er fint.
  I den her uge er det bare med at bruge fantasien. og det har du gjort ganske godt.
  Hilsen Ella

  Like

  • annelilleager · oktober 22, 2015

   Hej Ella
   Du skal have rigtig mange tak for di gode respons, som jeg er glad for!
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 14. Dorte Stetter · oktober 20, 2015

  Det er da et æble – eller en pære. Kan ikke navnene på sorter. Men hvor er den sød 🙂

  Like

  • annelilleager · oktober 22, 2015

   Rigtig mange tak Dorte 🙂 !
   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 15. Amanda Gyldenlyng · oktober 20, 2015

  Hej Anne.

  Er æbler levende? Nå ja, det er de da 😉
  Stakkels æble; til sidst er det jo nærmest en gyse. Sådan set fra æblets synsvinkel. Og dermed har jeg næsten også skrevet at du fint holder synsvinklen.
  Der er også et menenske, som holder øje med æblerne og hvornår de er modne.
  Dejlig historie med et poetisk strøg.

  Vh. Amandar

  Like

  • annelilleager · oktober 22, 2015

   Hej Amanda
   Rigtig mange tak for dejligt svar!
   Ja det er lidt rundt omkring, men vi skulle jo skrive om et væsen, hvortil et specielt menneske for det var tilknyttet. Ja så fik jeg øje på æblet og de øvrige frugter i min frugtskål 🙂
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 16. Nielsdatter · oktober 20, 2015

  Hej Anne
  Det er en hyggelig tolkning af denne uges opgave 🙂 Og så passer den jo skønt til årstiden. Selv har jeg massevis af æbler stående, der skal brygges til grød og til chutney og til alt muligt. Var jeg selv et æble, ville jeg stræbe efter at ende i en lun æblekage.
  Tak for en fin fortælling skrevet med æblerøst,
  Nielsdatter

  Like

  • annelilleager · oktober 22, 2015

   Hej Nielsdatter
   Tak mange gange for dejligt svar!
   Ja det var nok noget at stræbe efter – en lun æblekage.
   Og tak for ‘æbleRøsten’ 🙂
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 17. Aviaaja · oktober 21, 2015

  Kære Anne
  Åh, stakkel æble, der så gerne vil have sit endeligt udsat. Det er en rigtig sød fortælling og helt dejligt, at komme til et sødt væsen. Godt fundet på!
  Kh Aviaaja

  Like

  • annelilleager · oktober 22, 2015

   Kære Aviaaja
   Rigtig mange tak for de dejlige og positive ord!
   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 18. jesperodlp · oktober 22, 2015

  Hej Anne

  Æblets bøn, en god pointe til sidst. Men ellers et ganske selvoptaget æble, måske stadig en teenager. En sjov synsvinkel (nu er jeg æbleallergiker, så jeg har modatand mod at vove mig ind i det indre af et ukogt æble).
  De bedste hilsener, jesper o

  Liked by 2 people

  • annelilleager · oktober 22, 2015

   Hej Jesper
   He he he. Ja så går det ikke at træde ind i den sfære 🙂 . Måske skulle æblet have haft en æbleallergiker som ejer, så det undgik alle de bekymringer.
   Jeg ved ikke, om det er et mere selvoptaget æble end alle de andre, der går (eller hænger) og snakker om sig selv i 1. person, men det er vist et noget krukket æble.
   Sådan er det at være teenager æble 🙂
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 19. Maybritt O'Hare · oktober 22, 2015

  Kære Anne!

  Hyggelig og lidt poetisk fremstilling af et æbles endeligt, passende for årstiden og rigtig fint beskrevet.
  Overskriften er fantastisk og helt i overensstemmelse med det indledende billede jeg får i begyndelsen af teksten.
  Jeg vil mene, at teksten lever op til opgavens ordlyd, for et “væsen” er vel den enkeltes opfattelse af, hvad et “væsen” er … og i tillæg har du mikset show og tell rigtig fint.
  Alt i alt en god tekst, som jeg nyder, mens jeg sidder og tygger på et herligt, sprødt Gråsten-æble 🙂
  Intet konstruktivt herfra – tak for den!
  KH
  MOH

  Liked by 1 person

  • annelilleager · oktober 23, 2015

   Kære MOH
   Du skal have rigtig mange tak for den dejlige og meget fine ros, som gjorde mig glad!
   Jeg er især glad for, at du synes teksten glider og passer sammen – også i den første del med overskriften.
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 20. annelilleager · oktober 23, 2015

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s