Malplaceret

Hen over søen flyver gæssene med en strømlinet sang efter sig. I vandkanten står en hejre. Den står helt stille.

Nej det kan ikke være rigtigt. Lidt længere henne står fru Smart og kigger på sceneriet. Det er da fru Smart ikke? Er hun gået forkert? Hun hører ikke til i denne sammenhæng, hvis det altså er hende. Hun hører til ved chefens underlødige præsentation af et fordækt firma af frække damer, eller ved et lummert party med bordelpiger og dæmpet belysning. Steder hvor det passer sig at have lange, velplejede negle, knaldrød læbestift, det kraftige lange hår bølgende ud over skuldrene, outreret eller skinger stemme, stramtsiddende tøj med æggende, nedringet kjole både for og bag.

De imponerende høje hæle træder ned i jorden, som ellers er hård.

Hun er malplaceret.

Er det muligt med sådan en guffestang, en skrigende antipode herude i naturen?

Der er ikke et menneske i nærheden ud over hende og ham.

Han står helt stille ligesom hejren og mærker spændingen stige. Hende har man ret til at komme tæt på uden at spørge først. En lækker og farverig sild uden forsvar.

Men hvad nu? En figur toner frem fra bugten længere nede. Det er en figur med slaskede trompetcowboybukser, fodformede sko, en grumset jakke og hår, der er strit og uklædeligt og ligner en kasserolle. Denne person er da helt yt i påklædningen. Er personen mon lige steget ud af halvfjerdserne?

Figuren vinker og fru Smart vinker igen. Fru Smart smider skoene, tar dem i hånden og løber hen imod figuren. Hvad kan den eksotiske fru Smart dog have med sådan en påklædnings-oldsag at gøre?

Mågerne dykker ned med vældige skrig. Nogen må have kastet mad ud til dem.

Hejren står ikke længere på vagt.

22 comments

 1. ellaesb · april 11, 2015

  Hej Lilleager,
  Det var en interessant fortællende form, du her anvender. Men det fungerer fint. Du tegner en figur og anbringer denne person i et miljø, hvor hun er som du skriver “malplaceret”. Men historien er god og giver læseren stof til eftertanke. Måske er fru Smart beskrevet en kende overdetaljeret, men så ved vi også helt præcist, hvem vi har med at gøre.
  Beskrivelsen vedr. manden – denne person er da helt yt i påklædningen, ville jeg nok formulere: denne persons påklædning er da helt yt. Men det er jo en smag sag.
  Hilsen Ella

  Like

  • annelilleager · april 12, 2015

   Hej Ella
   Du skal have rigtig mange tak for god respons!
   Det er fint, at du synes, fru Smart er en kende for overdetaljeret. Det er det, som lureren lægger i hendes påklædning, jeg har forsøgt at understrege.
   De bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 2. glenstrupblog · april 11, 2015

  Men teksten her er ikke malplaceret.
  Den kommer her med bizar humor og lidenskab, en humor, der har kant og alvor og masser af erotisk glød. Jeg kommer til at tænke på Dirch Passers mudderklire-monolog, men her er det så ikke mest fuglene, der er i kikkerten. Fru Smart og Hr. Usmart beskrives lidt på samme måde, som Dirch beskrev sine fugle, med et let eksalteret, grotesk sprog. Her er jeg så uenig med ella angående placeringen af “yt”, og synes netop den lidt akavede sætning passer i stilen. Til gengæld skal du måske overveje bordelpiger i stedet for bordel piger og trompetcowboybukser i stedet for trompet cowboybukser (evt. med en lille bindestreg?).
  Jeg er vild med din anstandshejre ,som forsvinder til sidst, hvor der lukkes op for erotikken, og gæssene med den strømlinede sang efter sig, som til sidst bliver til skrigende måger, en lidt idylliserende naturromantik, der bliver til rå, virkelig natur, når man som læsere bliver til de måger, der har fået kastet mad til sig i form af lummert antydet erotik. Det er kosteligt. Jeg morer mig skamfuldt.
  Det eneste, der stritter lidt for mig er, at du et par steder i midten skifter til ydresyn på “ornitologen og fortælleren” (Hans øjne sluger … etc.). Det ville nok stå lidt stærkere for mig, hvis personen forblev anonym bag sin kikkert, som han derfor heller ikke behøver at tage frem. I min læsning er den der hele tiden.

  Like

  • annelilleager · april 12, 2015

   Det, du læser ud af min tekst, glæder mig utrolig meget! Rigtig mange tak for det!
   Orddelingen kommer af, at ordbogen vil have, man deler alle ord, også dem der ikke skal deles. Jeg blive orddeleskadeforvirret :-), og bør måske slå den fra.
   Du har ret i, at det ydre syn ikke skal blandes ind i iagttagerens oplevelse. Jeg har slettet ‘hans øjne slugte hende på afstand’. Har også fjernet kikkerten samt sat ordene sammen igen. De ser mere rigtige ud uden deling! Så tak for begge dele.
   Sjovt at du sammenligner med Dirch Passers monolog ‘Mudderklirrene’. Det er godt og præcist set, og jeg tager sammenligningen og det at du ser den som et flot kompliment!

   Liked by 1 person

 3. millemoses · april 11, 2015

  Hejre, gæs og måger glider over i en beskrivelse af mennesker klædt uhensigtsmæssigt – ude af trit med tiden og forholdene – det er en god konstruktion på en fortælling og et smukt sprog. Malplaceret passer perfekt til det øjet ser, men er samtidig et tema hele historien igennem.
  Det undrer mig lidt, at jeg ikke læser den samme erotik ind som Glenstrup i kommentaren herover morer sig over. Jeg kan godt se det, når jeg læser tilbage, men læste det ikke selv sådan.
  Begge personer er “malplaceret” med høje hæle og umoderne tøj, finder hinanden og et bedre sted at være end derude, hvor de står “med røven i vandskorpen og grinende fugle” Den statelige hejre forsvinder naturligvis, for der er ikke noget særlig stateligt eller smukt for hende at se på. Måger er altædende og ligeglade.
  kh mille.

  Like

  • annelilleager · april 12, 2015

   Hej Mille
   Rigtig mange tak for læsning og dejlig kommentar!
   Det glæder mig, at teksten kan læses på forskellige måder!
   Det er jo iagttageren (lureren), der fortæller og måske bliver ophidset af den skønne kvinde, som han så ser med sin egen fantasi.
   Bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 4. Livsglæde · april 11, 2015

  Hej Anne

  Det er da utroligt så mange adjektiver jeg får lyst til at tilføje som kommentar til din tekst. Den er grotesk på en spidsfindig og meget morsom måde. En antipode, såmænd – intet mindre kan beskrive fru Smart.
  Fortælleren eller skulle man snarere kalde ham ‘lureren’ holder sig absolut ikke tilbage, i sin beskrivelse af det sete og oplevede. I min læsning af teksten, optræder der også en god del erotik, men på den lumre måde. Jeg er ret taknemmelig over 70’ser mandens opdukken og afbruddet i kikkertmandens tankegang. Jeg tør slet ikke tænke på, hvor historien ellers ville have taget vejen hen.
  Der er lag på lag og symboler drysset ud over hele teksten. Herlig læsning Anne, tak for den! 🙂
  Overskriften er også helt i top!

  Kh Livsglæde

  Like

  • annelilleager · april 12, 2015

   Hej Livsglæde
   Tusinde tak for den flotte ros, som jeg er glad for! Jeg kan ikke tilføje så meget, for du har forstået teksten, som jeg har villet den.
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

 5. anneboell · april 11, 2015

  Super lækkert sprog – “en guffestang, en skrigende antipode”, dog synes jeg at det falder lidt igennem ved lazaronen, ham kan du godt skrive mere utiltalende, han er vel en rival?
  Hilsen
  Anne

  Like

  • annelilleager · april 12, 2015

   Hej Anne B
   Rigtig mange tak for god kommentar og ros!
   Egentlig ved jeg ikke, om det er min mening, han skal være en lazaron; han er bare kikset på en anden måde. Førstehåndsindtrykket er ikke altid det rigtige.
   Bedste hilsner fra Anne L 🙂

   Like

 6. ninasander · april 12, 2015

  Hej Anne
  Dejlig situation, du får ridset op. Den ensomme fuglekikker, som får erotisk mod ved synet af den malplacerede fru Smart. Men hele situationen får en drejning, da det viser sig, at fru Smart har et møde med hr Usmart.
  Sjov fortælling, hvor hele handlingen er lagt ind i den iagttagende fuglekikkers usagte fantasier.
  Elegant og vellykket.
  Vh Nina

  Like

  • annelilleager · april 12, 2015

   Rigtig mange tak Nina. Du læser teksten, som jeg nogenlunde har forestillet mig den.
   De bedste hilsner fra Anne

   Like

 7. hilleborg · april 12, 2015

  Hej Anne
  Hvor er det en fin tekst du har skrevet. Meget stemningsfuldt.
  Den detaljerede beskrivelsen af fru Smart virker fint, da det er fuglekiggeren som ser hende. ‘En lækker og farverig sild’, men så kommer denne ‘påklædnings-oldsag’ og tager hans drøm.
  Den statslige hejren er væk og der er kun skrigende måger.
  Tak for god læsning.
  Kh Hilleborg

  Like

 8. annelilleager · april 12, 2015

  Hej Hilleborg
  Rigtig mange tak for god kommentar!
  Du tolker fortællingen fint!
  De bedste hilsner fra Anne

  Like

 9. elsems · april 14, 2015

  Selvfølgelig må fru Smart mødes med hr Usmart derude mellem sivene, hvor ingen andre end fuglene – tror hun – kan se dem. Godt fundet på og godt skrevet 🙂 Jeg er dog lidt forvirret il sidst – hvorfor dykker måger NED i stedet for at flyve væk,? Måske er det min fantasi, der ikke er god nok. Jeg tænkte et øjeblik på, at hun havde lokket ham derud for at slå ham ihjel.

  Like

  • annelilleager · april 14, 2015

   Hej Else
   Rigtig mange tak for svar og fin læsning!
   Mågerne dykker ned, sandsynligvis fordi der er smidt mad i søen til dem.
   Bedste hilsner fra Anne

   Liked by 1 person

 10. inaravnkilde · april 14, 2015

  kort dramatisk, symbolfyldt, hvad kan man forlange mere af en tekst. Ser dem for mig. Den tekst kan jeg lide,
  Lidt overdreven beskrevet men det er så beskuerens måde at udtrykke sig på. Alle tre medvirkende fanger mig.
  flot !

  Like

 11. annelilleager · april 14, 2015

  Hej Ina
  Tusinde tak for den flotte kommentar!
  Teksten er lidt overdrevet for at fremme forståelsen og underbygge beskuerens fordrejede fantasi, hvilket du helt har forstået.
  Bedste hilsner fra Anne

  Like

 12. Amanda Gyldenlyng · april 14, 2015

  Hej Anne.

  Du har fået masser af ros til din tekst. Og det er aldeles velfortjent.
  Men hvad skal jeg så skrive? ;-0
  Tror bare jeg rækker dig en rose mere.
  Jeg nød virkelig historien.

  Vh. Amanda.

  Like

 13. annelilleager · april 15, 2015

  Tusinde tak Amanda!
  Jeg henter lige en vase, for rosen skal lige have lov at blomstre lidt 🙂
  Bedste hilsner fra Anne

  Like

 14. finnwilkenswordpress · april 16, 2015

  Hej Anne! Skægt med ham Usmart og hans trompetbukser fra halvfjerdserne. Kan man i det hele taget få dem nogen steder i dag? Hvis han har bevaret dem fra dengang, må jeg nok sige, at han er af ældre dato. Skægt indfald, synes jeg. Du tegner fint fuglekiggerens ensomme betragtninger og sætter flere modsætninger op mod hinanden: Natur og unatur, fugleinteresse og kvindeinteresse, historisk påklædning og nutidig – meget udmærket.
  Jeg irriteres altid over “hjælpemidlerne” autotekst, ordbog og orddelingsaut og slår det fra alle steder.

  Like

  • annelilleager · april 16, 2015

   Hej Finn
   Rigtig mange tak for en fin respons!
   Jeg fik ideen med trompetbukserne, fordi nogen fortalte mig, at de var ved at blive moderne igen. Om det er sandt vides ikke. Pointet er, at de ikke er in. I halvfjerdserne var de jo super smarte. Alder – nej det tror jeg ikke 🙂
   Det meste af autotekst får jeg også hen ad vejen slået fra. Det er i hvert fald en god idé at gøre det, som du skriver.
   Bedste hilsner fra Anne

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s