NULLERMANDENS FLUGT OVER GULVET

Fortæl en nullermand. Teksten skal have begyndelse, midte, slutning. Der må gerne bruges metonymier, men ikke metaforer, personifikationer eller besjælinger, stilen skal være strengt realistisk. Skriv i 3. person nutid med ydresyn uden tilbageblik og “alvidenhed” (den anonyme fortæller ved kun, hvad han kan se).

3. udkast

HEN OVER GULVET

Små lysegrå støvlette kugler er viklet ind i hinanden. Mørke pletter viser støvpartikler på spiralform, som hænger sammen med hundehår.

Døren ud til haven står åben. Et stykke papir flyver ned på gulvet. Den grålige støvtingest fjerne sig længere væk.

Et mælkebøttefrø er på vej ind og samler støv på vejen. Nu ligger det underdrejet med faldskærmen slået i stykker op ad den grå støvsamling, der hverken har faldskærm eller frø. Kun opsamlet støv og hundehår.

Papiret bevæger sig ingen. Mælkebøttefrøet bevæger sig trods sit handicap ud mod døren. Den tager den grå støvsamling med ud.

2. Udkast

HEN OVER GULVET

Små lysegrå støvlette kugler er viklet ind i hinanden. Mørke pletter viser støvpartikler på spiralform, som hænger sammen med hundehår.

Han bukker sig og rækker hånden ud, men ser den grålige støvtingest fjerne sig længere væk.

Døren ud til haven står åben. Mon det er et frø fra mælkebøtten, der har samlet støv på vejen ind og nu ligger underdrejet med faldskærmen slået i stykker? Han lægger sig ned på gulvet og kigger nærmere efter. Nej, den er ægte. Der er hverken faldskærm eller frø. Kun opsamlet støv og hundehår.

Han ligger tæt på, så han kan nå. Gulvet lugter af støv. Nu kommer han til at trække vejret udad og puster til den. Den flytter sig langt væk. Hen mod den åbne dør. Godt. Ud med den væmmelige samling støv.

Mor må ikke støvsuge nu. Vi skal ud i haven og samle æbler.

1. Udkast

En nullermand har lige listet sig frem under sengen. Den er lys med mørke pletter, der viser spiralformede støvpartikler, sammenhængende med et par hundehår.
Hun bukker sig og rækker hånden ud, men nullermanden vil ikke fanges. Døren ud til står åben. Har hun taget fejl? Er det et frø fra mælkebøtten, der er fanget af vinden og har forvildet sig ind? De flyver og borer sig fast et passende sted, hvor frøet kan slå rod, vokse op og blive til nye mælkebøtter. Nej, nullermanden har ingen faldskærm.

Det kan også være lige meget. Hendes støvsuger har et godt sug, så den kan let snuppe nullermanden.

Men hvad sker der? Nullermanden flygter fra det glatte gulv op på gulvtæppet. Støvsugeren kommer efter den. BOM. Ned over nullermanden. Rutjhe rutjhe, du er fanget nullermand. Hun løfter støvsugermunden. Nullermanden er skubbet godt ned i gulvtæppet, vil ikke med op. Hun må ned på knæ og gnubbe og skrabe nullermanden op.

Ja, tænker hun, så kan hun godt forstå at de formerer sig her i huset. De slår jo rødder.

13 comments

 1. glenstrupblog · december 10, 2014

  Hej Lilleager

  Sødt lille nullermandseventyr. Men opgaven er ikke løst. Du besjæler, allerede overskriften er en besjælingsmetafor, for en død støvsamling kan ikke flygte. Det svære ved denne opgave er, at man ikke kan bruge alt det, man plejer. I virkeligheden kan man heller ikke bruge ordet nullermand, for det er en personificering.

  Like

  • annelilleager · december 10, 2014

   Jeg har skrevet en udgave 2 og håber, den måske ligger nærmere opgaveformuleringen 🙂

   Like

 2. jesperodlpj · december 10, 2014

  – nå nu fandt jeg kommentarfeltet, lige efter hvad jeg troede var bunden af siden. Det er svært at finde ud opgaven, må der overhovedet vær mennesker til stede? Er det en ubefolket verden? Godt at du greb udfordringen!!

  Like

 3. annelilleager · december 10, 2014

  Jeg har prøvet at skrive en opgave 2. Ved ikke om det er lykkes at ramme formuleringen. Men der er da nødt til at være mennesker. Hvis det skal være nullermandens ord, bliver han jo personificeret.
  Jeg er glad for, at det var ok, at jeg greb udfordringen. Håber flere gør det.

  Like

 4. jesperodlpj · december 11, 2014

  Hej Anne. Må jeg prøve at omskrive din historie som jeg har forstået reglerne? Jeg fik sådan en lyst til at lege med og se hvad der på den måde kom ud af din historie.

  Små lysegrå støvlette kugler er viklet ind i hinanden. Mørke pletter viser støvpartikler på spiralform, som hænger sammen med hundehår. Han bukker sig og rækker hånden ud, men den grålige støvsamling fjerner sig længere væk.

  Døren ud til haven står åben. Nullermanden bevæger sig forbi et frø fra mælkebøtten, der har samlet støv og nu ligger stille med faldskærmen slået i stykker. Han lægger sig ned på gulvet og ser på mælkebøttefrø og nullermand. Nullermanden har hverken faldskærm eller frø. Kun opsamlet støv og hundehår.

  Han ligger tæt på og ånder sagte. Gulvet lugter af støv. Da han på et tidspunkt trækker vejret kraftigere udad flytter den sig langt væk. Hen mod den åbne dør. Ud i haven. Han smiler, gulvet er nu uden nullermænd.
  ——————

  – Sammenhængen i historien bliver svagere i denne udgave, man har mindre følelse af at der er sket noget, slet ingen følelse af at noget er ønskeligt og andet irriterende. Man får intet at vide om hvad han tænker eller kan lide. Jeg var lidt i tvivl om lugten, men hvis historien blot er nedskrevet efter hvad et kamera kan registrere, så vil jeg sige at det er forsynet med en duftdetektor. Hvad siger du?

  Like

  • annelilleager · december 11, 2014

   Hej Jesper

   Du har ligesom jeg lagt en person ind. Tror du det går an, at han ånder SAGTE? og at han lugter støvet på gulvet?
   Jeg har nu forsøgt at skrive 3. udkast ud fra en objektiv synsvinkel. Det med en anonym 3. person i opgaveformuleringen forvirrede mig.
   Ved 2. og 3. udkast har jeg også forsøgt at undgå ‘nullermand’ – bare for sjov.

   Men vi må lade den strenge dommer dømme 🙂

   Like

 5. millemoses · december 11, 2014

  Hej

  – den nullermand har aldrig fået så megen opmærksomhed, synes opgaven er sjov og jeg vil osse prøve at være med – men men men – hvert år tror jeg på masser af overskud i december, men det går altid op i julepynt, så
  integreres nullemænd automatisk med al det andet nissestøv under sengen og sofaen – de er nu så hyggelige, lidt ligesom indendørs vindhekse – vores gamle hundebasse tror de er farlige og gøer ad dem.

  – anne! dine to forslag er interessante, jeg ville heller ikke kunne undgå at lade “nullerne” tale – jesper indfører et menneske – vil lige se om ikke jeg får en god ide på dagens hundelufterute – jeg har enormt svært ved at tænke omvendt af, hvad jeg plejer og det skal jeg, når gode gamle Glenstrup er opgavestiller.

  hilsen mille nullerkone

  Liked by 1 person

  • annelilleager · december 11, 2014

   Hej Mille
   Det kunne være sjovt, hvis du kunne få tid til at være med. Det er jo kun en lille øvelse, der ikke behøver at være på særlig mange ord 🙂 . God hundeluftning. Jeg skal også ned nu til godnatluftning – altså med hunden 🙂

   Like

   • millemoses · december 12, 2014

    hej igen anne

    vil meget gerne være med, men nåede kun til at slå metonymer, symboler og metaforer op – min litterære viden er så gammel at den næsten er gået i glemmebogen – metonymer vidste jeg ikke, hvad betød – lige da jeg havde fået de begreber på plads blev jeg ringet op af en telefonsælger, han brugte ordet “metafor” i en helt anden sammenhæng, der er ikke noget at sige til, at misforståelser opstår – kh mille

    Liked by 1 person

 6. glenstrupblog · december 11, 2014

  Her kommer så den strenge alvidende dommer forbi. Nej, Lilleager. Du kan ikke gå ind i hans tanker. Der skal bruges ydresyn. Ellers igen fin lille fortælling. Og Jesper: ja, det er klart tættere på, men du leger lidt med noget, der i hvert fald snærper af medsyn, for er det fortælleren eller “Han” der sanser her:

  “Han lægger sig ned på gulvet og ser på mælkebøttefrø og nullermand. Nullermanden har hverken faldskærm eller frø. Kun opsamlet støv og hundehår” ????

  Jeg vil nok læse det som medsyn, og den irriterende strenge alvidende dommer rejser sin pegefinger!
  Din slutning lyder også som “Han” s konklusion, altså hans tanker.

  Like

 7. glenstrupblog · december 11, 2014

  Jeg må jo hellere gøre et forsøg selv. Lad os bare holde det her hos dig, Lilleager, der jo allerede har vist dig gæstfri:

  En mørk krog ved en dør. En lampe tændes, lyset falder på noget gråt, ubestemmeligt, der bare ligger der. Døren åbnes, noget hvirvles op, ligger nu frit på gulvet, det er det grå fra krogen, som nu kan betragtes i fuld belysning. Det er en sart ting at se på, tilsyneladende dannet af støv, der på besynderlig vis har formet en figur, en luftig spiral, som kunne se ud til at gå i stykker hvert øjeblik, men som netop har modstået de kræfter, som for lidt siden hvirvlede den op fra krogens hvile. Her ude på gulvet ligger den og triller lidt frem og tilbage hver gang nogen går forbi, på et tidspunkt åbnes et vindue, den triller hen og ligger nu på en dames sko.
  ”Føj hvor er her beskidt”, lyder en streng kvindestemme.
  Lidt efter høres travle fodtrin, lidt skramlen, og en støjende maskine tændes. ”Støvsuger”, er der en, der siger. Døren åbnes igen, der bliver gennemtræk. Nullermanden, som damen lige har kaldt den, hvirvler atter op, truer med at gå i stykker, men forsvinder så ud af den åbne dør for at lægge sig i en ny krog. Der ligger den, stille, igen i mørke, ingen ved hvor længe.

  I morgen kommer jeg så forbi som strenge dommer og finder alle de fejl, jeg selv har begået.

  Like

 8. annelilleager · december 11, 2014

  Nu vil jeg også være streng 🙂 :
  “… ingen ved hvor længe.” ? En personlig formodning.
  “… men som netop har modstået de kræfter, som for lidt siden hvirvlede den op fra krogens hvile.” Er det ikke tilbageblik?
  …’krogens hvile’ Krogen får personlighed.
  …for at lægge sig i en ny krog” – fremtid (formodning).

  Det er bare mit gæt.

  Like

 9. marieengling · december 12, 2014

  Det er rigtig svært. Jeg har skrevet sådan nogle opgaver på et kursus, og selvom man prøver at være kameraets øje og mikrofonens øre, så sniger der sig altid noget ind. Man skal nok forestille sig en film eller et teaterstykke.

  Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s